BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Thursday, 14 April 2016

POLITIK BERLANDASKAN AJARAN ISLAM.


AHMAD Baharom Collection shared their post.
3 hrs
BERPOLITIK... BOLEH BERPOLITIK, TETAPI PANDUAN AGAMA MESTI KITA IKUTI.
JIKA SOKONG UMNO SELAGI NAJIB DAN SEKUTUNYA BERKUASA BERMAKNA KITA MEMBENARKAN SEGALA PERBUATAN MEREKA DAN LALAI DENGAN PANDUAN AGAMA.
SARANAN INI BUKAN SAHAJA TERTUMPU KEPADA NAJIB DAN UMNONYA, TAPI MELIBATKAN PEMIMPIN DARI SEMUA PARTI.
SEBENARNYA KITA SEBAGAI RAKYAT YANG WAJIB MUHASABAH DIRI SUPAYA BENCANA DAN KACAUBILAU SEPERTI YANG ADA SEKARANG TIDAK BERULANG LAGI.
JANGAN BIARKAN AHLI POLITIK MENJADIKAN KITA RAKYAT MENDERITA DAN BERPECAH BELAH.
ABC SAH TAK AKAN SOKONG UMNO SELAGI NAJIB BERKUASA.
AHMAD Baharom Collection added 3 new photos.
SETELAH MENELITI DAN MEMBUAT KAJIAN BERKENAAN NAJIB DAN SEKUTUNYA, ABC TIDAKLAH DAPAT MENYEBELAHI MEREKA. INI BUKAN SEKADAR BERKENAAN POLITIK, TETAPI AMALAN DAN PERBUATAN MEREKA AMAT MENJATUHKAN NILAI DAN MARUAH AGAMA ISLAM.
4 CIRI-CIRI ORANG/PEMIMPIN MUNAFIK
Ciri-ciri Orang Munafik
Tarikh: Dec 04, 2003
Riwayat: Riwayat Ahmad
Kategori: Akidah
Hadith:
Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah ) .
Huraian Hadith:
Pengajaran Hadith:
i) Amanah bermaksud tanggungjawab yang diterima oleh seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut tanpa mengabaikannya.
Ii) Amanah meliputi berbagai-bagai aspek seperti amanah tehadap Allah dan Rasul-Nya, amanah terhadap diri sendiri dan amanah terhadap masyarakat dan perkhidmatan.
Iii) Monopoli kuasa dan tanggungjawab yang luas di tangan seseorang akan menyebabkan kuasa itu tidak berkesan dan tanggungjawab tidak dapat dijalankan. Oleh itu sesuatu tugas itu hendaklah diamanahkan kepada mereka yang layak dan mampu melaksanakannya di mana ia memiliki ciri-ciri amanah, kepakaran dan ketakwaan.
iv) Tidak amanah adalah satu tanda munafik. Akibatnya seseorang itu tidak lagi dipercayai oleh masyarakat disebabkan sifat khianat yang telah dilakukannya terhadap sesuatu tanggungjawab yang diberikan kepadanya.

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...