BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Thursday, 6 August 2015

Video PM kata dana perlu masuk akaun parti jadi viral

Video PM kata dana perlu masuk akaun parti jadi viral

 | August 6, 2015
Dalam rakaman itu, Najib berkata, sumbangan yang diterima sebagai dana politik perlu dimasukkan ke dalam akaun rasmi parti untuk mengelak penyelewengan.
VIDEO INSIDE
najib,ucapan
PETALING JAYA: Isu hangat berkaitan dana parti berjumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terus mendapat perhatian warga alam maya.
Terbaru, beberapa blog dan laman portal telah memetik rakaman ucapan Najib di Youtube semasa Perasmian Program Pegawai Integriti Bertauliah (CeIO) di Putrajaya pada Februari 2012.
Ia kemudian diviralkan di laman Facebook oleh pengguna media sosial.
Menerusi rakaman video itu, Perdana Menteri berkata, sumbangan atau derma kepada parti politik haruslah dimasukkan ke dalam akaun rasmi parti dan bukannya akaun peribadi.
“Bagi pihak kerajaan saya menganggap isu ini amat penting kerana jika tiada sesuatu dasar yang tepat, telus dan jelas mengenainya, maka ia boleh memberi peluang dan ruang kepada pelakuan rasuah.
“Sebagai langkah proaktif, demi meningkatkan ketelusan dan keyakinan rakyat terhadap pertubuhan politik di negara ini kerajaan akan memperkenalkan satu lagi inisiatif di bawah GTP (Program Transformasi Kerajaan).
“Ia bertujuan mengawal Political financing (pembiayaan politik), inisiatif ini akan memberikan penekanan bahawa setiap sumbangan yang ingin diberikan kepada mana-mana parti politik samaada di peringkat pusat atau negeri hendaklah disalurkan melalui akaun rasmi parti,” kata Najib dalam video berkenaan.
Tambah beliau, langkah itu adalah bagi mengelakkan ahli-ahli politik menyalahkan nama parti untuk meminta atau menerima apa-apa sumbangan yang kemudiannya diselewengkan untuk kepentingan persendirian.
Katanya, setiap sumbangan yang dihulurkan perlulah disertakan resit penerimaan dan dimasukkan ke dalam akaun parti.
Ujarnya, menerusi akaun yang teratur ia boleh diaudit pada tiap-tiap tahun kewangan berakhir.
Katanya, kerajaan percaya dengan cara itu akan mengelakkan sebarang bentuk rasuah dan penyelewengan di peringkat akar umbi dan sumbangan itu dapat disampaikan kepada parti dan rakyat di semua peringkat.

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...