BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Wednesday, 5 August 2015

Swiss NGO Wades ke dalam 1MDB Mess

Swiss NGO Wades ke dalam 1MDB Mess

Swiss NGO Wades ke dalam 1MDB Mess
Aktivis Bruno Manser Fund berkata bank-bank Swiss harus bertanggungjawab atas penglibatan dalam spreadng skandal kewangan Malaysia
Bruno Manser Fund yang berpangkalan di Geneva meminta pihak berkuasa Switzerland untuk membuka prosiding jenayah terhadap bank-bank Swiss dan lain-lain yang terlibat dalam mengembangkan 1Malaysia Development Berhad skandal, mengecas bahawa anak syarikat Swiss RBS Coutts di Zurich mengambil bahagian dalam rompakan sebanyak sebanyak AS $ 700 juta daripada dana pelaburan Malaysia yang disokong.
Juga dikatakan terlibat adalah cawangan Geneva di JP Morgan (Suisse) dan subsidiari bank Swiss BSI dan Falcon Bank Swasta di Singapura. Pihak berkuasa Switzerland tidak mengambil permintaan NGO sebelum ini untuk pendakwaan serius tetapi mereka mungkin akan mendorong kepada tindakan oleh krisis politik yang semakin meningkat di Malaysia. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah mempengerusikan satu membersihkan menyenangkan pengkritik, dengan pegawai-pegawai yang terlibat dalam menyiasat penyelewengan dalam dana menghadapi soal siasat polis.
Dinamakan selepas naturalis Swiss yang bekerja selama bertahun-tahun dengan orang-orang Penan di Sarawak sebelum hilang pada tahun 2000, Kumpulan Wang Bruno Manser menggalakkan isu hutan hujan. Ia telah lama mengkritik kerajaan Malaysia.
Semakin teruk
Kebimbangan terhadap keadaan kewangan 1MDB dan skandal yang disertakan telah membawa kepada penurunan 21 peratus dalam ringgit dan penerbangan sebanyak AS $ 10 bilion dalam permodalan pasaran saham pada tahun lepas.
Najib sudah pada kempen hangus bumi untuk mencari siapa yang telah bocor maklumat merosakkan tentang rasuah yang melibatkan dana itu sebagaimana yang kehilangan sekurang-kurangnya beberapa sokongan dalam Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, di mana bekas perdana menteri Mahatthir Mohamad telah mencari selama berbulan-bulan untuk membawa dia ke bawah.
Minggu lalu, Najib mengarahkan, housecleaning borong secara tiba-tiba kabinetnya, memecat Timbalan Perdana Menteri, Peguam Negara, ketua cawangan polis khas dan lain-lain dalam usaha untuk Corral skandal. Krisis semakin meruncing sejak beberapa minggu lalu selepas Wall Street Journal dan Sarawak Report melaporkan bahawa $ 680,000,000 daripada 1MDB berakhir di akaun bank Perdana Menteri.
Media di Malaysia melaporkan bahawa Ketua Pencegahan Rasuah Pesuruhjaya Abu Kassim Mohamed telah meletakkan bercuti, bersama-sama dengan Mohd Shukri Abdull, yang kedua dalam perintah organisasi rasuah-busting ini. Enam pegawai kanan SPRM dikatakan berada di bawah disoal oleh pihak polis dalam siasatan kebocoran akhbar.
Dalam minggu-minggu terakhir bulan Julai, Najib juga mengarahkan penggantungan The Edge Financial Daily dan kertas kembarnya selepas mereka bercetak yang bersamaan U $ 1830000000 didakwa dicuri oleh pegawai-pegawai syarikat dan lain-lain daripada dana negeri bersandarkan; pasport beberapa wartawan dan tokoh pembangkang juga telah digantung.  
Dalam pada itu, tentera blogger pro-kerajaan telah menyerang mendedahkan penyalahgunaan kuasa dan "konspirator terhadap Kerajaan yang dipilih secara demokratik." Ia termasuk kebanyakan pegawai-pegawai tinggi Bank Negara, bank pusat negara itu; Angka SPRM; ketua sekretariat pasukan petugas khas mengenai pentadbiran dan kewangan; editor dan penerbit The Edge; dan Sufi Yusoff, setiausaha peribadi Mahathir. Najib sendiri telah memberitahu "orang putih" untuk tinggal daripada hal ehwal negara.
 Kemarahan Switzerland
Berthelsen swiss 080515
"Memandangkan krisis politik semasa di Malaysia, Kumpulan Wang Bruno Manser memerlukan pembukaan segera oleh Pendakwa Raya Gabungan prosiding jenayah terhadap bank Switzerland dan pelakon lain yang terlibat dalam kes 1MDB," kata dana yang berpangkalan di Switzerland. Dana itu telah memfailkan aduan jenayah terhadap anak syarikat Swiss RBS Coutts lebih pengendalian dana daripada PetroSaudi, yang Timur Tengah firma penerokaan minyak dikatakan telah terlibat dalam kecurian dana 1MDB dan pengubahan wang haram.Walau bagaimanapun, pada masa itu, kerajaan Switzerland menolak pembukaan siasatan.
Walau bagaimanapun, NGO itu dalam satu kenyataan bersedia, kes itu telah dikemaskini berdasarkan maklumat yang diberikan oleh bekas kakitangan Swiss PetroSaudi, Xavier Justo.Justo telah dipenjarakan di Thailand sejak akhir bulan Jun, didakwa cuba memeras ugut pegawai PetroSaudi dan kesalahan-kesalahan lain. Beliau telah dituduh membocorkan maklumat kepada Sarawak Report dan lain-lain.
Justo dilaporkan turun ribuan e-mel menyediakan maklumat yang meluas transaksi bernilai berjuta-juta dolar antara PetroSaudi, 1MDB dan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan PetroSaudi. Dana yang didakwa telah diarahkan ke dalam akaun yang dipegang oleh Jho Taek Low, seorang hartawan muda dan rakan keluarga Najib yang telah membantu mereka bentuk kerajaan 1MDB, yang disokong oleh Kementerian Kewangan Malaysia. Sokongan yang membuat kerajaan Malaysia bertanggungjawab untuk apa-apa liabiliti yang tidak dibiayai 1MDB tidak dapat membayar. Terdapat kebimbangan bahawa jika kegagalan membayar dana pada hutangnya, ia boleh mengancam sistem kewangan negara.

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...