BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Sunday, 2 August 2015

"Samson Opsyen" Najib: Apakah Kuasa Nuklear yang GAME ULTIMATE AKHIR untuk 1MDB?

"Samson Opsyen" Najib: Apakah Kuasa Nuklear yang GAME ULTIMATE AKHIR untuk 1MDB?

oleh Wan Ahmad Fayhsal


Skandal yang melanda apabila kerajaan pembangunan syarikat strategik Malaysia 1Malaysia Development Berhad atau lebih dikenali sebagai 1MDB telah mencipta kekecohan besar di negara kita. Ia adalah satu siasatan profil yang sangat tinggi kerana implikasi langsung bukan sahaja untuk 1MDB tetapi juga Perdana Menteri Dato 'Sri Najib Tun Razak yang bertanggungjawab dalam 1MDB.

The wahyu pecah tanah telah dibuat tidak lain daripada The Wall Street Journal (WSJ)  dan Sarawak Report (SR) bulan lepas ke atas jumlah yang besar dakwaan wang yang dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi peribadi Dato 'Sri Najib di Ambank daripada syarikat-syarikat 1MDB berkaitan dipanggil SRC International Sdn. Bhd menerusi anak syarikat Gandingan Mentari Sdn. Bhd dan syarikat lain yang telah kerjakan 1MDB kerja tanggungjawab sosial korporat -. Ihsan Perdana Sdn. Bhd.

Timbul daripada ayat-ayat ini, terdapat dua nama yang berulang kali ditekankan oleh WSJ dan SR yang diterajui dua syarikat yang dikenal pasti di mana mereka duduk sebagai ahli lembaga MPP Antarabangsa dan Gandingan Mentari:

1 -  Nik Faisal Ariff Kamil  - seperti yang didakwa oleh  WSJ  sebagai mempunyai kuasa peguam untuk menguruskan akaun Dato 'Seri Najib. 
2 -  Datuk Suboh Mohd Yassin

Rekod syarikat yang diperoleh daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan jelas menunjukkan "kebersamaan" mereka: Borang 49 SRC International Sdn. Bhd menunjukkan Datuk Suboh Md. Yassin dan Nik Faisal Ariff Kamil adalah ahli lembaga untuk SRC Antarabangsa.

Duo sama muncul dalam Gandingan Mentari Sdn. Bhd. Syarikat yang didakwa oleh WSJ dan SR untuk memindahkan wang dari sumber-sumber yang boleh dipersoalkan yang berakhir di akaun bank peribadi Perdana Menteri Dato 'Seri Najib.

Nama Nik Faisal Ariff Kamil telah diketengahkan oleh seorang lagi sentiasa outlet media - The Edge yang telah sangat vokal dan pintar dalam menghubungkan titik pada urus niaga korporat, urus niaga dan denai wang yang melibatkan 1MDB, Pulau Pinang misteri yang bernama Low Thaek Jho atau lebih baik dikenali sebagai Jho Low yang dipercayai menjadi tokoh utama dalam mengurus tawaran yang dikatakan 'meragukan' dan urus niaga yang melibatkan 1MDB terutamanya yang berkaitan dengan usaha sama dengan PetroSaudi International.

Nik Faisal yang ditunjukkan dalam gambar di sini, yang dilaporkan oleh The Edge beberapa bulan yang lalu.


Penglibatan Nik Faisal dalam saga 1MDB ini adalah cukup banyak dipotong jelas tetapi bagaimana pula Datuk Suboh Mohd Yassin?Mengapa dia sedang dalam tiga teratas - bersama Jho Low dan Nik Faisal - dalam senarai dikehendaki Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatan terhadap 1MDB, dan SRC International oleh Pasukan Petugas Khas (STF) yang dikendalikan oleh kakitangan dari Jabatan Peguam Negara, SPRM, Bank Negara Malaysia (Bank Negara) dan Polis? Tambahan pula selain Jho Low yang sudah di luar negara, Nik Faisal dan kehadiran Datuk Suboh Yassin tidak lagi dapat dikesan dalam negara. Para penyiasat telah disyaki bahawa mereka telah meninggalkan negara ini di tengah-tengah siasatan 1MDB yang dijalankan oleh STF.Datuk Suboh Yassin sedang dikejar oleh SPRM tetapi tidak ada tempat dia ditemui dan telah mempercayai telah lari dari negara itu seperti yang dilaporkan oleh The Sun Daily.


Beberapa hari kembali nama Datuk Suboh tiba-tiba berdering loceng dalam kepala saya. Nama bunyi biasa kepada saya sebelum ini seluruh mendedahkan oleh 1MDB telah dibuat oleh pihak media.   Saya rasa saya pernah melihat dan bertemu dia di suatu tempat sebelum awal tahun ini.

Selepas memikirkan dan melaksanakan ingatan yang serius, saya teringat bahawa saya telah melihat dia pada awal tahun ini di persidangan whic saya telah menghadiri dipanggil Kuasa Nuklear Asia 2015 . Persidangan ini  telah diadakan di Hilton Kuala Lumpur dari 26 hingga 28 hb Januari 2015. I ' ve ditulis pandangan peribadi saya mengenai persidangan itu dalam bahasa Melayu di sini .


 Gambar saya, menghiasi tali leher merah semasa majlis makan tengah hari di tahunan Kuasa Nuklear Asia persidangan 2015 ke-6.Ini adalah di mana dan apabila saya mula-mula mendapat tahu Datuk Suboh Md. Yassin sebagai pengerusi MNPC sebelum dia dikaitkan dengan 1MDB dan SRC International Sdn. Bhd.

Saya teringat bahawa seseorang dari Malaysia Power Corporation Nuklear Malaysia (MNPC) - sebuah organisasi yang diletakkan di dalam Jabatan Perdana Menteri telah menunjukkan kepada saya kehadiran Pengerusi mereka, Datuk Suboh Mohd Yassin semasa persidangan itu. Saya rasa saya melihat dia bermesra dengan perwakilan lain, dan menghadiri beberapa sesi pleno semasa persidangan itu.

Jadi awal minggu ini, saya telah melakukan beberapa kajian dalam Kuasa Nuklear Asia laman web dan tidak terkejut untuk saya melihat gambar Datuk Suboh yang telah ditangkap oleh media penganjur persidangan itu:


(1)  Datuk Suboh dapat dilihat duduk dengan kepala condong ke bawah.


(2) Datuk Suboh, dari sudut yang lain semasa persidangan itu.


Duo ini - Datuk Suboh Mohd Yassin dan Nik Faisal Ariff Kamil sentiasa muncul bersama-sama dalam syarikat-syarikat yang mempunyai hubungan dengan 1MDB seperti SRC International Sdn. Bhd. Dan Gandingan Mentari Sdn. Bhd.


Sehingga pada 28 hb Julai, saya pergi ke Syarikat Malaysia Suruhanjaya Syarikat Malaysia (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) atau lebih dikenali dengan SSM untuk melakukan kajian mengenai Datuk Suboh dan MNPC.   Saya telah  memperolehi Borang 49 untuk MNPC ​​dan SRC International Sdn. Bhd. Dan juga laporan tahunan MNPC ​​untuk 2013.Yang mengejutkan saya, saya melihat banyak nama-nama yang menarik termasuk Nik Faisal Ariff Kamil yang duduk dengan Datuk Suboh Mohd Yassin di Lembaga MNPC ​​itu Pengarah. :


(1) Dari Page 1 daripada MNPC Borang 49:


(2) Dari Page 2 MNPC Borang 49:


(3) Dari Page 3 MNPC Borang 49:


Selain ex-officio yang merupakan wakil daripada kementerian yang mempunyai peranan langsung dengan nuklear (seperti Unit Perancang Ekonomi, Kementerian Sains dan Teknologi) terdapat EMPAT anggota lain - termasuk Datuk Suboh Mohd Yassin dan Nik Faisal Ariff Kamil -. yang kini duduk di lembaga MNPC ​​yang bukan ex-officio; yang bermakna mereka telah dibawa masuk dari industri [pengecualian kepada Datuk Suboh yang berkhidmat di pejabat kerajaan sebelum].  

Dua yang lain ialah (1) Wie Hock Kiong dan (2) Cheah Tek Kuang.


Selepas melakukan beberapa usaha yang wajar pada latar belakang mereka, pelik empat ahli lembaga MNPC ​​-. Datuk Suboh Mohd Yassin, Nik Faisal Ariff Kamil, Wie Hock Kiong, dan Cheah Tek Kuang - semua daripada mereka tidak mempunyai apa-apa latar belakang mengenai perkara yang berkaitan dengan nuklear sekalipun.

Yang menghairankan bekas pengerusi PAC pada 1MDB - Datuk Nur Jazlan sebenarnya ahli lembaga TSH Resources Berhad bersama Datuk Suboh Mohd Yassin.. "Pemaju" - yang Wie Hock Kiong?

Beliau jelas pemaju hartanah berjaya melalui dan melalui. Menariknya beliau sebelum ini dalam Lembaga Putrajaya Perdana Berhad (PPB) - satu pembinaan dan pembangunan hartanah syarikat yang belum dijelaskan seperti yang dilaporkan oleh The Edge telah dibeli oleh UBG Berhad bersama-sama dengan Loh & Loh Berhad yang banyak terlibat Jho Low dan PetroSaudi International di seluruh penswastaan latihan:


Jho Low banyak terlibat dengan pengambilalihan UBG Berhad Putrajaya Perdana Berhad - syarikat yang Wie Hock Kiong juga merupakan salah seorang ahli lembaga pengarahnya. Gambar Sumber: Fokus Malaysia.

Ada mata rantai yang menghubungkan Jho Low dan Wie Hock Kiong dalam urus niaga yang melibatkan penjualan saham blok dimiliki oleh Wie Hock Kiong dan adiknya Wie Hock Beng   - selepas jualan oleh Jho Low yang kemudiannya diambil alih oleh Dato 'Rosman Abdullah melalui beliau Cendana Destini Sdn. Bhd untuk jumlah yang tidak didedahkan. Pengambilalihan yang dibuat oleh Cendana Destini dibuat Dato 'Rosman sebagai pemegang saham utama PPB, dan seterusnya saudara Wie melepaskan jawatan dalam lembaga PPB.

Dato 'Rosman Abdullah singlehandedly melalui beliau SPV Cendana Destini Sdn. Bhd. Memperolehi keseluruhan kepentingan dalam PPB. Sumber: Laman web rasmi Putrajaya Perdana Berhad.


Tetapi kemudian PPB telah menjual 30% daripada kepentingannya kepada Lembaga Urusan Tabung Haji (Tabung Haji Muslim) dalam urus niaga luar pasaran seperti yang dilaporkan oleh The Edge dan The Star  untuk jumlah yang tidak didedahkan.

Yang timbul daripada urus niaga ini, tidak lama selepas Datuk Seri Panglima Azeez Rahim Pengerusi Lembaga Urusan Tabung Haji telah dibuat sebagai Pengarah Bukan Bebas dan Bukan Eksekutif Pengerusi PPB.


Adalah diketahui umum bahawa Datuk Seri Abdul Azeez dari UMNO sangat dekat dengan Dato 'Seri Najib Tun Razak dan isterinya.


Kita perlu ingat bahawa dalam Lembaga Urusan Tabung Haji, tiga daripada ahli lembaga duduk dalam Lembaga 1MDB Pengarah serta di Lembaga Penasihat:


Pautan potong jelas pembuat keputusan Tabung Haji dengan 1MDB.


Tan Sri Ismee Ismail, bukan sahaja duduk di 1MDB tetapi juga digunakan untuk duduk dalam lembaga SRC International Sdn. Bhd bersama-sama dengan Datuk Shahrol Halmi bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB:Pada hari-hari awal SRC International Sdn. Bhd sekitar tahun 2011-2012, ketika itu, Datuk Paduka (kini Tan Sri) Ismee Ismail adalah salah seorang daripada pengarahnya sudah dengan duo biasa Datuk Suboh Md. Yassin dan Nik Faisal Ariff Kamil dan juga bekas Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Shahrol Azral Halmi. Sumber: penyata kewangan MPP Antarabangsa diaudit bagi akhir tahun 2012.


Baru-baru ini Dato 'Rosman Abdullah yang kini adalah Pengarah Urusan Kumpulan dan juga ahli lembaga rakan-rakan Jerome Lee Tak Loong telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan yang melibatkan 1MDB dan SRC International Sdn. Bhd.

Kenapa Dato 'Rosman (gambar atas) telah ditahan oleh SPRM dalam masa terdekat mereka penyiasatan di SRC International Sdn.Bhd. Dan 1MDB? Adakah ia disebabkan oleh transaksi luar pasaran saham pelupusan kepada Lembaga Tabung Haji?


Bagi saudara Wie selepas melupuskan saham mereka dalam PPB, mereka menyertai Pesona Metro Sdn. Bhd dan menjadi pemegang saham terbesar dengan saham gabungan berjumlah 60%. (Rujuk di sini ).

Wie Hock Kiong masih kekal dalam PPB bukan sebagai ahli lembaga tetapi memegang jawatan pengurusan kanan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif daripada Saluran Arena Sdn Bhd (SASB), anak syarikat PPB.

Sepanjang perjalanan kedua-dua PPB dan Pesona Metro membentuk perkongsian yang kukuh dan baru-baru ini mereka telah diberikan konsesi lebuh raya lumayan dianggarkan bernilai kira-kira  RM 2 bilion oleh kerajaan.

Dengan semua sambungan web rumit antara PPB, Tabung Haji, Metro Pesona, 1MDB, SRC International janganlah kita lupa lagi pada soalan asal yang perlu dibangkitkan berkaitan dengan Wie Hock Kiong:

"Apa dan mengapa pembinaan dan pemaju hartanah lelaki yang mempunyai apa-apa kaitan dengan nuklear duduk dalam lembaga MNPC?"

Boleh dia mungkin menjadi "pemaju" bagi loji tenaga nuklear kerja-kerja awam?


"Pembiaya": yang Cheah Tek Kuang?


Cheah Tek Kuang mempunyai Resume cemerlang berkenaan dengan dekad pengalaman dalam bidang perbankan dan kewangan.Untuk memahami peranan penting dalam AmBank, walaupun selepas bersara pada tahun 2012, seperti yang dikeluarkan oleh Kumpulan AmBank Hal Ehwal Korporat:

"Encik Cheah Tek Kuang bersara sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Kumpulan AmBank pada 1 April 2012 dan beliau akan mengambil peranan penasihat baru sebagai Penasihat kepada Pejabat Pengerusi, Kumpulan AmBank. Encik Cheah akan dilantik sebagai Timbalan Pengerusi AmBank (M) Berhad dan AmInvestment Bank Berhad masing-masing. Selain itu, beliau akan terus sebagai Pengarah Bukan Eksekutif AmIslamic Bank Berhad. Sebagai sebahagian daripada tugasnya sebagai Penasihat kepada Pejabat Pengerusi, Encik Cheah akan memberikan panduan kepada Encik Ashok Ramamurthy sebagai peralihan beliau ke jawatan baru sebagai Pengarah Urusan Kumpulan selama tiga bulan, dari bulan April hingga Jun 2012. 1 Julai Berkesan, Encik Cheah akan terus untuk berkhidmat sebagai Penasihat kepada Pejabat Pengerusi. 
Tan Sri Azman menambah, "Cheah Tek Kuang telah memberikan sumbangan yang luar biasa untuk Kumpulan. Lebih setahun kerjaya 34, termasuk 18 tahun sebagai ahli Lembaga Pengarah dan eksekutif kanan, beliau telah memainkan peranan penting dalam pertumbuhan AmBank menjadi salah satu institusi yang besar dan berjaya di Malaysia. Saya tahu Ashok akan terus membina asas-asas yang sangat kuat diletakkan oleh Cheah Tek Kuang. "

(Sumber: BERNAMA - http://mrem.bernama.com/viewsm.php?idm=19322 )

Kami hanya boleh meletakkan bahawa Cheah Tek Kuang adalah tangan-man kanan Tan Sri Azman Hashim. Peranannya dalam AmBank adalah sangat penting dan penting. Seperti yang dilaporkan oleh The Edge dan lain-lain lagi, Ambank telah memainkan peranan penting dalam pengeluaran 1MDB kertas hutang seperti bon dan sukuk. 


Mari kita cuba bukti bahawa di bawah:


Ambank adalah salah satu daripada bank-bank kegemaran yang digunakan oleh Jho Low dan 1MDB untuk mengumpul sukuk dan bon.

Seperti yang dilaporkan oleh The Edge pada pertalian Jho Low dengan Ambank.
Seperti yang ditunjukkan dalam dana pendapatan yang diuruskan oleh AmInvestment, dalam AmIncome mereka Laporan Tahunan 2014 di mana mereka dibesarkan sukuk untuk 1MDB dilanggan oleh PNB dan Tabung Haji. Sumber: Kumpulan AmBank AmIncome Kelebihan laporan.


Selain itu, AmInvestment adalah pengatur utama untuk 1MDB milik Bandar Malaysia Sdn. Bhd program sukuk murabahah. Sumber: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.


Surat Ikatan Amanah di antara 1MDB Bandar Malaysia Sdn. Bhd. Dan AmTrustee Berhad.


Petikan (1) dari Bandar Malaysia Sukuk Sdn. Bhd. Sebuah unit di bawah 1MDB Real Estate Sdn. Bhd., Dengan jelas menyatakan penglibatan AmInvestment Bank Berhad sebagai Pengatur Utama dan Pengurus Utama.


Petikan (2) dari Bandar Malaysia Sukuk Sdn. Bhd. Anak syarikat 1MDB. Dinyatakan dengan jelas penglibatan AmIslamic Bank Berhad.


Tidak lupa, Ambank Islam juga dinamakan oleh WSJ dan SR untuk menguruskan akaun bank peribadi peribadi Dato 'Seri Najib yang kini disiasat oleh 1MDB Pasukan Petugas Khas.

Seperti Wie Hock Kiong, Datuk Suboh, dan Nik Faisal, dia juga tidak mempunyai apa-apa kelayakan mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan nuklear.

Sekali lagi, ini juga menimbulkan persoalan yang sama: mengapa Cheah Tek Kuang duduk dalam lembaga MNPC?

Atau untuk soalan yang lebih serius, berdasarkan bukti-bukti dokumentari di atas, boleh Cheah Tek Kuang menjadi orang yang penting dalam mengurus dan mengatur semua pembiayaan kertas hutang, bon, sukuk untuk 1MDB melalui kumpulan AmBank syarikat terutama AmInvestment?

Selain Datuk Suboh Mohd Yassin dan Nik Faisal, kedua-dua lelaki yang terkenal dan berjaya -. Wie Hock Kiong dan Cheah Tek Kuang - seperti yang dibuktikan oleh penglibatan mereka dengan beberapa "tawaran syarikat Melibas" Jho Low dan terbitan hutang 1MDB Berkaitan pasti akan menjamin lanjut pertanyaan mengenai kehadiran mereka dalam lembaga MNPC.

Memandangkan silaturahim dengan 1MDB - secara langsung atau tidak langsung dalam urus niaga perkara yang berkaitan, mereka pemain utama untuk Najib untuk menyediakan 1MDB menjadi raksasa binatang tenaga melalui anak syarikat Edra Global Tenaga dengan pergi nuklear?

Boleh Wie Hock Kiong memandangkan rekod cemerlang dalam pembinaan, menjadi pemain utama dalam bidang Kejuruteraan, Pemerolehan, Pembinaan dan Pentauliahan (EPCC) dan kerja-kerja awam untuk Loji Kuasa Nuklear (NPP) untuk 1MDB?

Boleh Cheah Tek Kuang menjadi pembiaya utama untuk meningkatkan pembiayaan yang diperlukan untuk projek kuasa nuklear untuk 1MDB?

Jika tidak, mengapa maka akan empat puan-puan, walaupun mempunyai ZERO latar belakang dan kepakaran nuklear telah dilantik menjadi ahli lembaga pengarah MNPC ​​mana faedah dan manfaat yang ada pasti tidak menarik berbanding dengan menjadi ahli lembaga pengarah dalam Kerajaan Berkaitan Syarikat (GLC) atau syarikat-syarikat awam yang disenaraikan?

Untuk membuktikan bahawa kita perlu memahami terlebih dahulu apa yang MNPC.


MNPC sebagai NEPIO

Apakah yang MNPC boleh difahami dari slaid ini:

                     
Sumber: rujuk sini  CIDB


MNPC adalah Pelaksanaan Pertubuhan Program Tenaga Nuklear (NEPIO) yang menjaga, seperti yang dijelaskan dalam Memorandum MNPC dan Tataurusan Syarikat:


MNPC sebagai NEPIO dan diterangkan dalam M & A yang

Petugas No. 1 : "Merancang, menerajui & menyelaras pelaksanaan program pembangunan tenaga nuklear bagi Malaysia dan mengambil tindakan yang sesuai untuk mengatasi pembangunan loji kuasa nuklear pertama di Malaysia"  
Petugas No. 2 : Memastikan pembangunan infrastruktur nuklear bagi negara ini adalah selaras dengan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) garis panduan yang meliputi 19 bidang utama kedudukan negara, keselamatan nuklear, pengurusan, pembiayaan & pembiayaan, rangka kerja perundangan, perlindungan, kawal selia rangka kerja, perlindungan radiasi, grid elektrik, pembangunan sumber manusia, penglibatan pihak berkepentingan, kemudahan tapak & sokongan, perlindungan alam sekitar, perancangan kecemasan, keselamatan & perlindungan fizikal, kitaran bahan api nuklear, bahan buangan radioaktif, penglibatan industri, dan perolehan; dan, 
Petugas No. 3 : Mengenalpasti syarikat atau syarikat tujuan khas (SPV) untuk menjadi pemilik dan / atau operator loji kuasa nuklear.  
(Sumber: merujuk kepada persembahan MNPC ​​yang telah dimuat naik ke dalam laman web IAEA )


Tanpa mendiskaunkan Petugas No. 1 dan Petugas No.2, berkenaan dengan pautan kemungkinan 1MDB untuk MNPC, saya lebih berminat pada Petugas No. 3 yang saya akan mengulas lanjut kemudian.

Untuk paparan yang mendalam mengenai MNPC ​​sebagai NEPIO, sila baca dokumen yang diterbitkan di laman web IAEA.


Bagaimana Najib sebagai Perdana Menteri adalah sialan serius dalam mempunyai kawalan jumlah MNPC sama sebagaimana yang telah dilakukan dalam 1MDB

Seperti biasa, untuk memahami apa jenis "makhluk" entiti atau syarikat adalah, seseorang itu perlu mengungkit ke dalam Memorandum dan Artikel Persatuan (M & A) itu. 

Bagi 1MDB, ia berkembang daripada peringkat negeri Terengganu Investment Authority Berhad (TIA) sebelum Perdana Menteri Datuk Seri Najib membawanya kepada persekutuan dan diberi makeover besar dalam M & A sebagai dapat dilihat di bawah dalam "Perkara yang dikhaskan", Perkara 117:

Perkara 117 dalam Memorandum 1MDB dan Perkara Persatuan (M & A) dengan jelas diterangkan peranan penting Perdana Menteri dalam membuat keputusan 1MDB terutama berkaitan dengan komitmen kewangan.


Seperti yang kita boleh lihat dari petikan M & A di sini - dokumen awam yang dengan mudah boleh didapati daripada SSM, dalam "Rizab matter" seksyen, Perkara 117, ia dengan jelas menyatakan bahawa kata putus apa-apa keputusan penting terutamanya yang berkaitan dengan hal-hal kewangan mesti mempunyai KELULUSAN BERTULIS Perdana Menteri. Semua artikel dalam 1MDB M & A adalah TERHAD OLEH Perkara 117.

Dalam jangka masa itu orang biasa, seluruh M & A ditadbir oleh Perkara ini tertentu 117 di mana kuasa sebenar dalam membuat keputusan muktamad adalah tidak lain daripada Perdana Menteri. 

Ia adalah "keputusan istimewa" dalam 1MDB M & A, walaupun Perdana Menteri hanya mempunyai kapasiti nasihat - yang tidak dilindungi dan bertanggungjawab di bawah undang-undang berkanun dan fidusiari Akta Syarikat Malaysia, M & A dianugerahkan JUMLAH dan KUASA MUTLAK kepada Perdana Menteri Dato ' Seri Najib Tun Razak untuk memutuskan perkara-perkara terutamanya mengenai kewangan yang mempunyai galas terbaik di BERKANUN dan FIDUSIARI  perkara-perkara yang boleh dikenakan di bawah undang-undang negara ini.

---

Sebelum kita pergi ke M & A MNPC ini, marilah kita menyimpang sedikit dan mengkaji beberapa dokumen penting dan laporan berita sejauh 2009 apabila TIA telah berubah menjadi 1MDB.

Salah satu yang penting aktiviti pengumpulan dana yang pernah dilakukan oleh TIA adalah terbitan Nota Islam Jangka Sederhana (IMTN) yang diatur oleh tiada yang lain daripada biasa suspek Cheah Tek Kuang itu AmInvestment   Bank Berhad yang telah digambarkan sebagai "yang pertama 30 tahun dikeluarkan IMTN dari Malaysia ".


Petikan dokumen IMTN yang dikeluarkan oleh TIA.


Petikan dari Asia Bon Monitor laporan yang mencerminkan bagaimana 1MDB diwarisi IMTN TIA yang dikeluarkan bernilai RM 5 bilion diatur oleh AmInvestment Bank Berhad.

Kemudian SENDIRI diwarisi oleh 1MDB selepas TIA telah dibawa ke Persekutuan dan berubah menjadi 1MDB.


Juga disebut sejak 2009 apabila 1MDB masih TIA, syarikat Jho Low berkaitan dipanggil PetroSaudi International telah ada di gambar menunggu untuk melakukan usaha sama yang tidak berlaku di TIA tetapi kemudian apabila TIA telah berkembang menjadi 1MDB:

Petikan laporan dilindungi oleh IFR Asia yang disebut TIA dikaitkan dengan PetroSaudi (Jho Low) dalam IMTN diatur oleh AmInvestment Bank. Boleh diakses melalui Chris Wright media ( klik di sini )


Mengkaji The Star liputan ke atas kami tentang perkembangan TIA untuk 1MDB pada tahun 2009 oleh Jagdev Singh Sidhu, jelas disebut dalam laporan mengenai niat untuk collaterize aset minyak Terengganu sebagai sebahagian daripada latihan mendapatkan dana:Petikan dari laporan oleh The Star yang menyebut maksud 1MDB untuk collateralize pembayaran royalti minyak Terengganu.   (Sumber: The Star )

Bermaksud untuk mengatakan, Jho Low melalui PetroSaudi International telah bersedia untuk securitize hasil minyak Negeri Terengganu sebagai sebahagian daripada latihan mendapatkan dana untuk TIA kemudian untuk 1MDB. 

Tidak hairanlah bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk   Seri Ahmad Said membuat tuntutan pada awal tahun ini mengenai 1MDB cuba menggadaikan royalti minyak Terengganu untuk meningkatkan hutang untuk 1MDB. Dalam istilah teknikal kewangannya tepat, apa 1MDB berharap lakukan adalah sebenarnya untuk SECURITIZE THE HASIL MINYAK bertukar menjadi instrumen kewangan yang dipanggil sekuriti bersandarkan aset (ABS).

ABS ini boleh dijual kepada pelabur awam sebagai sebahagian daripada langkah pengumpulan dana - seperti bagaimana gadai janji Kembali Securities (MBS) di Amerika Syarikat telah diwujudkan dalam banyak daripada pinjaman yang tidak bertanggungjawab oleh bank-bank, dipakej semula dan dijual sebagai "pelaburan" yang akhirnya mencetuskan ke dalam kewangan gelembung yang membawa kepada Subprime Krisis Amerika Syarikat pada tahun 2008.

 ---

Sekarang kita kembali kepada perbincangan asal di M & A. Ada selari yang kuat antara 1MDB dan MNPC ​​M & A.  Tetapi sebelum itu kita mesti melihat melalui beberapa halaman penting daripada Laporan Tahunan MNPC ​​2013.

Muka depan Laporan Tahunan MNPC 2013. Mendapat dari SSM.


Laman 3 daripada Laporan Tahunan MNPC untuk 2013 jelas menyenaraikan aktiviti-aktiviti utama mereka dan juga empat puan-puan bukan nuklear berkait rapat dengan urus niaga dan syarikat 1MDB Berkaitan. (Sumber: SSM)Dari MNPC ​​dokumen awam yang diperoleh daripada SSM, saya dapat mengkaji "ketetapan khas" yang telah diluluskan oleh lembaga MNPC ​​pada 5 th dari Mac 2014 yang dipinda 3 artikel penting: Perkara 5, 36 dan 53.


 

Gambar dari muka surat 1 ketetapan khas yang diluluskan pada M Mesyuarat Lembaga Ketua NPC Mac 2014 (Sumber: SSM).


Gambar dari halaman 2 resolusi khas yang diluluskan pada Mesyuarat Lembaga Ketua MNPC Mac 2014. (Sumber: SSM)

Seperti yang anda membaca daripada resolusi di atas, pindaan melibatkan Artikel 5, 36 dan 53 telah dibuat dengan merujuk khusus dengan memasukkan klausa yang melibatkan "dengan persetujuan Perdana Menteri" .

Semua pindaan yang dibuat mempunyai elemen yang sama di dalamnya: peranan yang besar Perdana Menteri Malaysia dalam meluluskan keputusan penting mengenai pelantikan orang-orang penting dalam MNPC ​​- terutamanya kedudukan Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

Apabila ada perubahan dalam M & A, pasti ada niat baru, tujuan baru. Apakah tujuan pindaan jika tidak untuk Najib mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas MNPC?

Ini menunjukkan faktor yang sama antara 1MDB dan MNPC ​​adalah tidak lain daripada Najib sebagai Perdana Menteri mahu mempunyai JUMLAH KAWALAN mengenai utama membuat keputusan yang berkaitan dengan perkara-tahap menaiki dalam 1MDB dan MNPC. 

Untuk membuat ia mudah dicernakan untuk orang biasa, dari struktur tadbir urus yang diterangkan oleh  M & A untuk kedua-dua 1MDB dan MNPC, kita boleh mengatakan bahawa dalam realiti Najib 1MDB; 1MDB adalah Najib dan   Najib adalah MNPC ​​dan MNPC ​​adalah Najib.

Apa yang boleh kita simpulkan daripada pindaan ini? Bukannya bergantung kepada menteri yang bertanggungjawab ke atas nuklear, Dato 'Seri Najib sebagai Perdana Menteri mahu dirinya untuk mempunyai kawalan penuh ke atas proses pemilihan kakitangan utama MNPC terutamanya di peringkat lembaga yang kita kini telah dibuktikan daripada pepejal dokumen awam t (topi adalah diperolehi secara sah, bukan dari Justo), bagaimana mungkin melalui kuasa beliau sebagai Perdana Menteri vis-a-vis MNPC M & A, beliau telah melantik empat anggota bukan nuklear yang dikaitkan dengan 1MDB secara langsung dan tidak langsung untuk duduk dalam lembaga MNPC .

Malangnya, apa yang ia akan kelihatan di MNPC ​​apabila pengerusi  - Datuk Suboh MD. Yassin melarikan diri?


Bagaimana seriusnya Malaysia di bawah Najib dalam usaha untuk pergi nuklear?


World News Nuklear dilaporkan pada tahun 2011 bahawa Malaysia berada di ambang "penempatan akhirnya" projek kuasa nuklear.Sumber: World News Nuklear


Malaysia di bawah Perdana Menteri-kapal Najib Tun Razak telah mati serius mengenai nuklear. Ia telah digariskan dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang di bawah Entry Point Project-11 (EPP 11) adalah tentang nuklear projek loji kuasa:


Seperti yang digambarkan dalam laman web Program Transformasi Ekonomi, "kata menggerakkan Tenaga Nuklear untuk Penjanaan Kuasa" diletakkan di bawah Entry Point Project 11 (EPP 11).


Pada tahun 2010 seperti yang dilaporkan oleh The Star,  Najib telah dianugerahkan mesyuarat dua hala bersejarah oleh Amerika Syarikat sebagai " Najib adalah antara lebih daripada 40 pemimpin dunia yang menghadiri sidang kemuncak itu tetapi hanya salah satu daripada dua pemimpin Asia (bermaksud Najib) telah diberi muka-ke- menghadapi pertemuan dengan Obama. Pemimpin lain ialah Presiden China, Hu Jintao. " Najib sendiri dihadiri 2010 Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear di Washington, DC.  

Sesungguhnya berdekatan Najib dengan Obama yang diuruskan oleh si mati maka hak tangan lelaki, Tan Sri Jamaluddin Jarjis (seperti yang ditunjukkan oleh  Golf Diplomasi antara Najib dan Obama di Hawaii tahun kembali ) mungkin sudah termasuk di dalam perkara perbincangan mereka sesuatu yang berkaitan dengan nuklear projek kuasa ??
Menariknya pada tahun 2012, bekas Timbalan Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Seoul, Korea Selatan untuk sidang kemuncak dwitahunan yang sama mewakili Perdana Menteri. Muhyiddin turut menghadiri satu di The Hague bagi pihak Najib pada tahun 2014.

Jadi saya percaya gambar-gambar dan laporan berita yang telah lebih daripada bertemu mata, memandangkan sifat projek tenaga nuklear yang sangat sensitif kepada sentimen awam. 

Malangnya, beberapa penemuan yang berkaitan dengan kesungguhan cita-cita kerajaan Malaysia di bawah Dato 'Seri Najib untuk meneruskan program tenaga nuklear mereka sendiri akhirnya bocor ke dalam domain awam.

Tapak yang berpotensi untuk RFN telah pun dikenal pasti oleh MNPC seperti yang dilaporkan oleh aktivis anti-nuklear, Dr Ronald McCoy: 

sumber: The Sun Daily

Di antara empat negeri seperti yang didakwa oleh Dr McCoy yang telah dikenal pasti oleh MNPC, yang menarik saya yang paling adalah Johor . 

Terletak di lokasi strategik di tepi ekonomi berkembang Singapura, Johor itu sendiri berkembang pada skala pesat menjadi sebuah negara perindustrian moden yang membuka untuk industri berat terutama yang terletak di Pengerang Integrated Petroleum Complex (PIPC).


Lebihan kapasiti tenaga elektrik yang dijana oleh RFN mudah boleh diagihkan kepada mereka grid perindustrian walaupun satu di Singapura.

Yang menghairankan saya mendapati kajian yang dilakukan oleh dua Universiti Teknologi Malaysia (UTM) penyelidik yang telah membuat kesimpulan dari segi geografi, jika RFN akan dibina di Johor, Tenggaroh dan Jemaluang mungkin kawasan yang terbaik untuk membina kemudahan RFN ke Selatan.

Muka hadapan kertas jurnal yang diterbitkan kajian mengenai tapak yang berpotensi untuk RFN di Johor.


Seperti yang disarankan


Kertas jurnal di lokasi yang paling sesuai RFN di Johor boleh dibaca di sini .Samson Pilihan Najib akan mengheret Malaysia ke bawah

Dari di atas, kita telah dibuktikan banyak soalan penting yang akhirnya - seperti 1MDB, hanya boleh menjadi jawapan oleh Perdana Menteri Dato 'Seri Najib Tun Razak. 

Apakah hubungan yang mungkin antara 1MDB dan MNPC ​​- kedua-duanya diterajui dan benar-benar kawalan oleh Najib sebagai Perdana Menteri yang kita boleh cuba untuk bukti dari slaid MNPC ​​yang menjelaskan Petugas No. 3 dalam objektif MNPC ​​sebagai NEPIO?

Saya dapat melihat bahawa Petugas No. 3: " o mengenalpasti syarikat atau khas syarikat tujuan (SPV) untuk menjadi pemilik dan / atau operator loji kuasa nuklear "   seolah-olah membuka jalan untuk menghubungkan 1MDB dan MNPC.

Akan MNPC ​​sebagai NEPIO yang benar-benar dalam kawalan oleh Najib akan mengenal pasti syarikat atau syarikat tujuan khas (SPV) yang 1MDB Tenaga Global - juga dikawal oleh Najib sebagai sebagai pemilik sebenar dan pengendali loji kuasa nuklear di Malaysia?

Cara Najib kedudukan dirinya dan orang-orang penting dalam 1MDB dan MNPC ​​telah   dibuat dua pakaian jelas dimaksudkan untuk satu sama lain di mana integrasi itu akan membuka kunci berbilion-bilion ringgit dalam nilai yang mungkin timbul bukan sahaja daripada RFN EPCC tetapi juga konsesi penjanaan kuasa yang lumayan yang pasti akan outruns jangka hayat biasa loji janakuasa arang batu biasa. 

Ada khabar angin di ufuk mana " Penyusunan Semula perniagaan TNB kepada tiga entiti yang berasingan "yang secara individu akan menempatkan generasi kuasa utiliti, penghantaran dan pengagihan bahagian boleh menjadi kenyataan dalam masa terdekat. 1MDB akan menjadi sebahagian daripada latihan ini dengan memperoleh segmen menguntungkan penjanaan kuasa dari TNB dan membuang loji kuasa nuklear ke dalam campuran?

1MDB pasti akan menjadi COW TUNAI REAL !

Persoalan bilion dolar adalah: yang akan mendapat manfaat daripada perjanjian tersebut?

Bahawa saya meninggalkan kepada imaginasi pembaca untuk mentafsir.

---


Samson mengorbankan dirinya bersama-sama dengan musuh-musuhnya orang Filistin dengan memusnahkan kuil. Najib akan menjelma cerita alkitabiah yang sama kepada kita rakyat Malaysia dengan pergi nuklear?


Dari segi politik bercakap, akan Najib dalam usahanya untuk melarikan diri dan mengelakkan tuduhan rasuah yang didakwa pada masa yang sama cuba untuk menyatukan kuasa yang lebih, akan menjadi seperti angka Samson alkitabiah yang bukannya membuang dalam tuala, bersedia untuk berjuang hingga akhir pahit dan seret semua rakyat Malaysia bersama-sama seperti bagaimana Samson lakukan kepada orang Filistin di kuil pagan cerita Alkitab?

Obama akan datang lagi! Ya kita semua tahu Malaysia adalah penting kepada AS "Pivot Asia" dalam peperangan mereka untuk pengaruh terhadap China di Asia Pasifik. Oleh itu, bagaimana Najib -   sebagai Pengerusi ASEAN dan Perdana Menteri Malaysia sesuai dengan keseluruhan skim diplomasi serantau dan geopolitik daripada "Pivot Asia" Washington ?? Bolehkah nuklear menjadi kad liar bagi Amerika Syarikat dengan menggunakan 1MDB sebagai kenderaannya?


Bolehkah nuklear menjadi salah satu agenda penting bagi Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama untuk membincangkan dan yang paling penting untuk membuat kesimpulan perjanjian mengenainya ketika beliau bertemu rakan sejawatannya   Dato 'Seri Najib Razak  akhir ini datang tahun yang kini difitnah dan dicemari rasuah didakwa serius?


Seperti yang dianalisis dan dibuktikan oleh banyak media mengenai skandal 1MDB, laluan wang yang terlibat banyak negara dan juga telah dikesan di bawah sistem SWIFT. Sesungguhnya Presiden Obama akan membaca fail Najib terutama yang seperti di dalam dokumen dimeteraikan dalam milik Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat   hanya menunggu masa yang sesuai sebelum mereka sedang unsealed untuk dakwaan - seperti bagaimana Sepp Blatter, yang keluar dan malu itu FIFA Presiden menghadapi beberapa bulan yang lalu.Obama boleh menggunakan Akta RICO (penipu-Dipengaruhi dan Rasuah Pertubuhan) sebagai satu bentuk ugutan dan "tangan-berpusing" Najib mengesahkan tawaran penting bahawa Amerika Syarikat telah menjadi mengintai sekian lama untuk mengukuhkan cengkaman mereka di rantau ini? 1MDB akan ditambah dengan Projek Tenaga Nuklear sesuai rang undang-undang untuk itu untuk bertindak sebagai saluran untuk Pivot Washington ke Asia melalui Malaysia terutama dalam usaha mereka untuk mengawal Selat Melaka seperti bagaimana mereka telah mengawal Selat Hormuz menggunakan Doktrin Carter?

Adakah rakyat Malaysia terutama Majlis Raja-Raja membenarkan Najib untuk meneruskan agenda nuklearnya bagi menjamin survival politiknya dengan membuat satu tawaran Faust dengan nuklear super-kuasa seperti Amerika Syarikat tanpa menyedari, sama seperti Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik yang berahsia (TPPA) , akibat atendan urusan yang adalah dengan menjual daripada Malaysia di sepanjang jalan?

Najib masih mempunyai peluang untuk berundur secara terhormat daripada evoking "Opsyen Samson" untuk kita semua. 

Sesungguhnya aku telah dibuktikan beliau GAME AKHIR MUKTAMAD UNTUK  1MDB seperti yang dicadangkan oleh beliau penyatuan kuasa dalam MNPC ​​serta penempatan lelaki utama Najib dalam 1MDB dan SRC International Sdn. Bhd di MNPC.

Saya berehat kes saya dan Allah lebih mengetahui! 

Semoga Allah melindungi kita semua! Amin!

Sabtu Ogos 1, 2015.

1 comment:

  1. Hello, ini adalah sebuah firma pinjaman peribadi yang meminjamkan pinjaman peluang masa hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Pinjaman kami kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada tahap 2.5%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman, dengan PINJAMAN MART masalah anda lebih, jadi hubungi kami hari ini E-mel:
    (loanmartcommunityservice@gmail.com)
    Maklumat peminjam: Nama penuh: _______________ Negeri: __________________ seks: ______________________ Umur: ______________________ Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______ Tempoh Pinjaman: ____________ Tujuan pinjaman: _____________ Nombor telefon: ________
    Terima kasih.

    ReplyDelete

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...