BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Monday, 3 August 2015

RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib adalah wang rasuah - Din Merican

RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib adalah wang rasuah - Din Merican


Sebagai ganjaran kerana menyokong Perdana Menteri beleaguered Datuk Seri Najib Razak, yang dilantik Kabinet baru, terutama Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Datuk Seri Azalina Othman sedang bersiap, sebagai tanda terima kasih, dengan idea-idea yang tidak masuk akal yang bukan sahaja sesat, tetapi juga mengejek terang-terangan daripada tujuan seluruh mencegah rasuah.
Rahman dan Azalina kini mempertahankan jumlah wang rahsia besar sebanyak RM2.6 bilion yang terdapat dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri sebagai pembiayaan politik dan bahawa Najib akan mengadakan dana enapcemar sebagai pemegang amanah daripada Umno.
Ia adalah sukar dipercayai bahawa mereka boleh datang dengan apa-apa spin.
Hujah ini berliku-liku logik yang mempertahankan tidak dapat dipertahankan, kerana ia adalah cacat dalam fakta:
a) Umno adalah sebuah pertubuhan politik yang berdaftar. Akaun yang mesti diambil kira dengan sewajarnya bagi kepada Registar Pertubuhan. Ini tidak dilakukan sehingga akaun itu ditutup. Hanya menyemak dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM);
b) jika wang yang dipegang sebagai amanah bagi Umno, kenapa akaun amanah ini tidak diketahui oleh Umno sendiri yang juga timbalan presiden dan Majlis Tertinggi tidak menyedari sehingga Rahman dan Azalina dibangkitkan alasan ini bahawa ia adalah dana amanah politik atas nama Perdana Menteri. Jika ya, adakah dokumen amanah; telah ia dibincangkan apabila ia dibuat dan dikeluarkan oleh kelulusan mana-mana mesyuarat Majlis Tertinggi? dan
c) jika ia adalah derma politik, mengapa Najib mempunyai apa-apa kesukaran untuk terbuka dan telus tentang hal itu dan telah tidak dapat memberikan kita jawapan lurus. Jawapan beliau setakat ini adalah plin-plan tidak mengikut cara yang kini berhujah dengan Rahman dan Azalina.
Marilah kita menjadi sangat jelas, wang yang disimpan dalam cara yang rahsia adalah bendera merah bahawa ia adalah untuk tujuan yang korup yang tidak wajar. Sekarang mari kita menangani isu undang-undang yang akan menunjukkan bahawa Rahman dan Azalina sesungguhnya menyebarkan pandangan yang sama sekali bertentangan dengan peruntukan-peruntukan Akta SPRM 2009.
Seksyen 3 (S.3)
S.3 Akta SPRM mentakrifkan Najib, Rahman, Azalina, 4 ahli Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC), semua ahli-ahli Kabinet dan semua ahli parlimen sebagai "pegawai badan awam" menurut mereka adalah "anggota pentadbiran" atau "ahli-ahli Dewan Undangan Negeri" atau "pegawai-pegawai Kerajaan Malaysia atau Kerajaan sesuatu Negeri". Semua mereka adalah dilarang daripada menerima sebarang bentuk suapan.
Kepuasan mempunyai definisi lama untuk tidak termasuk hanya wang tetapi juga derma, hadiah, pinjaman, fi, pejabat, pos, martabat, pekerjaan, kontrak, perkhidmatan, kesabaran, perlindungan.
Seksyen 50 (S.50)
S.50 Akta SPRM jelas menyatakan bahawa sesiapa sahaja ini pegawai-pegawai badan awam yang memberi atau menerima suapan adalah dianggap telah berbuat demikian lakunya.
Seksyen 16 (S.16)
S.16 Akta SPRM memperuntukkan bahawa mana-mana orang yang memberi atau menerima suapan rasuah melakukan suatu kesalahan yang boleh dihukum penjara 20 tahun.
Oleh itu:
a) Najib yang menerima dana rahsia telah melakukan suatu kesalahan rasuah;
b) Najib yang ditawarkan jawatan Kabinet kepada empat anggota PAC untuk mengganggu tugas mereka daripada melaporkan kepada Parlimen mengenai laporan Ketua Audit Negara melakukan bukan sahaja menghalang keadilan tetapi juga rasuah dengan menawarkan jawatan Kabinet supaya mereka meninggalkan laporan negatif terhadapnya dalam mereka laporan PAC;
c) Empat ahli PAC yang meninggalkan tugas mereka dalam PAC bukan sahaja mengkhianati tugas mereka untuk melaporkan kepada Parlimen tetapi juga mewujudkan konflik kepentingan di mana mereka kini mempunyai maklumat yang mereka boleh gunakan untuk melindungi Perdana Menteri, dan dengan menerima untuk menjadi ahli kabinet juga telah melakukan kesalahan rasuah;
d) Rahman, Azalina, ahli-ahli kabinet lain dan semua ahli-ahli Majlis Tertinggi Umno yang menyedari kini mengakui "dana melumpuri" telah juga komited bersubahat rasuah.
Itulah apa yang undang-undang itu berkata.
Oleh itu, Rahman dan Azalina yang sumpah jawatan sebagai ahli parlimen dan sebagai menteri telah melanggar sumpahnya pejabat dengan mengatakan sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang. Mereka, sebenarnya, menggalakkan orang ramai dan rakyat Malaysia untuk melanggar undang-undang. Mereka perlu diheret oleh SPRM.
Tiada alasan untuk melakukan rasuah
Jika petunjuk dari sejarah adalah diperlukan bahawa tidak ada alasan untuk melakukan rasuah, hanya membaca petikan ini mengenai sabitan Datuk Harun Idris yang pernah menjadi hero orang Melayu. Tun Razak juga boleh menjadi seorang wira. Tetapi, jangan salah, Najib tidak.
Lihat sahaja semua dasar beliau yang menyebabkan kesengsaraan yang tidak berkesudahan bukan sahaja kepada rakyat tetapi juga untuk generasi akan datang apabila mereka perlu membayar untuk jenayah yang dilakukan hari ini.
Satu nota kaki dalam sejarah per Almarhum Sultan Azlan Shah, apabila hukuman Allahyarham Harun Idris untuk rasuah pada tahun 1976:
"Ia menyakitkan untuk saya perlu menghukum seorang yang saya tahu. Ah, sekiranya sekarang kewajipan beberapa hakim lain untuk melaksanakan tugas itu. Bagi saya pendengaran ini seolah-olah mengesahkan vitalitas Kedaulatan Undang-Undang. Tetapi ramai di antara kita, pendengaran ini juga mencadangkan pereputan menakutkan dalam integriti beberapa pemimpin-pemimpin kita. Ia telah memberikan ilustrasi dahsyat Tuhan Acton itu pepatah 'kuasa cenderung untuk rasuah, dan boleh membawa padah kuasa mutlak benar-benar', dan telah menumpukan perhatian kepada keperluan beberapa batasan yang nyata apabila kuasa politik.
"... Undang-undang itu tidak membezakan orang. Namun ia akan menjadi mustahil untuk mengabaikan hakikat bahawa anda berada dalam kategori yang berbeza daripada mana-mana orang yang pernah saya cuba. Ia akan menjadi mustahil untuk mengabaikan hakikat bahawa, di mata berjuta-juta orang sebangsa dan wanita kami, anda adalah seorang patriot dan pemimpin. Malah mereka yang berbeza daripada anda dalam politik memandang anda sebagai seorang lelaki dari cita-cita yang tinggi. Anda mempunyai setiap peluang untuk mencapai ketinggian yang paling besar pencapaian manusia. Tetapi separuh jalan di sepanjang jalan, anda dibenarkan ketamakan untuk mendatangkan bencana kepada kamu.
"Ia tidak boleh difahami bagaimana seorang lelaki di kedudukan anda tidak boleh dalam hati nurani anda sendiri, mengenali rasuah untuk apa yang ia adalah. Dengan berbuat demikian, anda bukan sahaja mengkhianati perjuangan parti anda, yang mana anda telah bercakap begitu fasih, tetapi juga sumpah jawatan yang anda telah mengambil dan melanggan sebelum Raja Sovereign anda, dan di atas semua undang-undang di mana anda adalah pelayannya. "- dinmerican.wordpress.com, 3 Ogos 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/rm2.6-billion-in-najibs-personal-accounts-is-corrupt-money-din-merican#sthash.ELfebupA.dpuf

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...