BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Thursday, 6 August 2015

Najib akan disiasat SPRM berhubung isu derma RM2.6 bilion Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on print

Najib akan disiasat SPRM berhubung isu derma RM2.6 bilion
pada 05-08-2015 08:08 
Post Pic
PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menyoal siasat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung derma yang diterimanya.
 
Dalam kenyataan dikeluarkan agensi itu hari ini, SPRM juga berkata, mereka sudah mendapatkan penjelasan daripada penderma yang berasal dari Timur Tengah.
 
Pihak berkaitan, kata kenyataan itu, mengesahkan sumbangan derma berkenaan.
 
"Sumbangan derma RM2.6 billion itu tiada kaitan langsung dengan 1MDB," kata SPRM.
 
SPRM berkata, seperti pernah dinyatakan beberapa kali ebelum ini, siasatan badan penguatkuasa itu tiada kaitan dengan 1MDB, sebaliknya isu itu ditangani oleh polis.
 
Mengenai sumbangan yang menjadi tumpuan ramai ketika ini, SPRM berkata mereka tidak boleh mendedahkan identiti pihak penderma dana RM2.6 bilion Najib.
 
Bagaimanapun kata SPRM, pegawai agensi itu memperoleh penjelasan daripada penderma dan butiran pihak terbabit diketahui melalui dokumen yang diambil dari bank.
 
Kenyataan itu menyebut, ada empat surat diserahkan kepada pihak bank apabila jumlah wang yang besar dimasukkan ke akaun Najib.
 
"Dalam dokumen itu ada dijelaskan bahawa sumbangan RM2.6 bilion adalah sebagai derma.
 
"SPRM telah mendapatkan penjelasan daripada pihak penderma yang berasal dari Timur Tengah dan pihak berkaitan juga telah mengesahkan sumbangan derma tersebut.
 
Sumbangan derma RM2.6 billion itu tiada kaitan langsung dengan 1MDB," katanya.
 
Hasil perbincangan dengan Peguam Negara Malaysia, SPRM diminta membuat penjelasan mengenai perkara itu sementara siasatan masih dijalankan.
 
"Sehubungan itu, SPRM juga memaklumkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan diminta untuk memberi penjelasan mengenai sumbangan derma yang diterima beliau kepada SPRM," kata kenyataan itu.
 
Kenyataan sama juga menjelaskan siasatan berkenaan isu SRC International yang melibatkan dana RM4 bilion masih dijalankan oleh SPRM.
 
Namun SPRM menekankan, siasatan dana RM2.6 bilion dan isu SRC International adalah dua perkara berbeza.
 
"Oleh itu, SPRM menekankan bahawa SPRM tidak pernah menyatakan kes disiasat ini telah ditutup, sebaliknya hanya menyatakan ia bukan dari wang 1MDB," katanya.
 
Sementara itu SPRM juga mengesahkan pasukan petugas khas yang ditubuhkan sebelum ini terbubar selepas mendapat nasihat peguam negara.
 
Kenyataan sama menyebut, agensi yang terlibat dalam penyiasatan isu berkenaan boleh menjalankan tugas masing-masing berdasarkan undang-undang berkaitan.
 
"Di peringkat SPRM, pasukan petugas khas dalaman bagi menyiasat kes SRC International dan sumbangan derma RM2.6 bilion masih diteruskan.
 
"Agensi masing-masing mempunyai pasukan petugas khas dalaman mereka sendiri dan akan mengemukakan hasil siasatan kepada Peguam Negara Malaysia untuk diambil keputusan sama ada terdapat kes untuk didakwa di mahkamah ataupun sebaliknya," katanya.
 

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...