BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Thursday, 9 July 2015

Telah Pembunuhan Banker Berhubungan dengan 1MDB Malaysia?

Telah Pembunuhan Banker Berhubungan dengan 1MDB Malaysia?

Telah Pembunuhan Banker Berhubungan dengan 1MDB Malaysia?
Najadi caj coverup
Anak bank kata tiada siasatan sebenar jenayah telah berlaku
Pascal Najadi, anak pengasas AmBank Hussain Ahmad, yang telah dibunuh di tempat letak kereta Kuala Lumpur pada tahun 2013, telah menuduh bahawa tiada siasatan sebenar jenayah telah berlaku. Peguamnya, beliau berkata, adalah menempah hak untuk menyaman Malaysia di Mahkamah Keadilan Antarabangsa sebagai negara yang gagal tidak dapat melindungi rakyatnya.
Hussain telah ditembak mati pada 29 Julai, 2013. The Wall Street Journal dan Kajian Sarawak dilaporkan pada minggu lepas bahawa RM2.6 bilion [US $ 680000000] telah disimpan di akaun AmBank berhubung dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam dua tranche sebelum 2013 pilihan raya umum. Najib tidak menafikan sekeras-kerasnya bahawa akaun itu, tetapi telah berkata, wang itu bukan untuk kegunaan peribadi, meningkatkan syak wasangka ia dipam ke dalam membantu Barisan Nasional berjuang pilihan raya.
Najadi telah menimbulkan persoalan sama ada keengganan bapanya untuk bermain bersama-sama dengan penyelewengan kewangan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu membawa kepada kematiannya.
Spekulasi adalah bahawa dana yang didepositkan dengan AmBank datang daripada syarikat-syarikat yang berkaitan dengan skandal 1Malaysia Development Bhd, yang disokong oleh Kementerian Kewangan Malaysia. 1MDB, sebagai dana pelaburan dikenali, mempunyai RM42 bilion dalam liabiliti, jumlah yang tidak diketahui yang tidak dibiayai, dan berjuang untuk memenuhi pembayarannya. Terdapat kebimbangan bahawa lalai boleh mengancam struktur kewangan Malaysia secara keseluruhan.
Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar pada 7 Julai menolak hubungan antara pembunuhan dan pergerakan dana ke AmBank oleh 1MDB dan berkata kes itu ditutup. Tetapi, Najadi berkata, jika ada satu siasatan sebenar, di bawah perlembagaan Malaysia ia akan diarahkan oleh Peguam Negara, Abdul Gani Patail, dan tidak ada bukti bahawa Gani telah berbuat demikian.
"Bagaimana dia boleh mengatakan ini?" Kata Najadi Swiss-lahir dalam satu temu bual telefon."Ini bukan keputusannya untuk membuat. Adalah menjadi kewajipan Peguam Negara untuk meneruskan kes ini. Apa-apa keputusan mesti datang daripada Peguam Negara sebelum menutup fail. Ini adalah sebuah republik pisang cuba untuk berfungsi sebagai sebuah negara yang sebenar. Ketua Polis Negara adalah tidak lebih daripada sebuah talk show master cuba untuk menipu orang ramai. Malaysia bukan negara yang serius. "
Terdapat jelas merupakan satu penyiasatan. Pihak berkuasa telah mengenal pasti pemilik kelab malam berusia 55 tahun bernama Lim Soo Yuen sebagai dalang di sebalik pembunuhan itu dan mendakwa Hussain Ahmad, yang mengasaskan AmBank pada tahun 1972 tetapi berpindah untuk menjalankan AIAK Group, yang menawarkan perundingan mengenai penggabungan dan pengambilalihan merentas sempadan terbunuh dalam pertikaian harta yang dia telah cuba untuk menjadi pengantara. Pegawai berkata, dia telah cuba untuk mengelakkan tanah tokong Cina yang diperolehi untuk pembangunan. Seorang pemandu trak tunda telah disabitkan atas menembak dan sedang menunggu pelaksanaan.
Berthelsen-bank-kematian
Tetapi, Najadi ia berkata: "Ketua Polis Negara boleh berkata kes itu ditutup, apabila Interpol telah mengeluarkan notis merah untuk Lim? Telah protokol telefon bimbitnya telah dikaji oleh Ketua Polis Negara di bawah arahan daripada Peguam Negara untuk melihat jika terdapat apa-apa komunikasi link dengan [tokoh UMNO Atas]? Bolehkah Peguam Negara benar-benar jatuh kes ini? Adakah ia bukan untuk kesejahteraan orang ramai, pembayar cukai di Malaysia yang mempunyai hak keselamatan dan perlindungan daripada penjenayah mahu? "
Lim Yun Soo adalah dalam pelarian. Beliau meninggalkan Malaysia ke Australia tidak lama selepas polis mula menghubungkan dia dengan kes itu. Malaysia telah meminta Interpol untuk membantu dalam mencari beliau, Najadi berkata beliau telah menerima laporan dari aparat keamanan sendiri bahawa Lim telah melarikan diri ke Australia dan kemudian ke China di atas kapal pesawat yang dijadualkan secara tetap. Najadi, kini merupakan yang berpusat di Moscow perunding keselamatan antarabangsa, ditanya bagaimana, dengan pasport biometrik hari ini, Lim dapat melalui dua lapangan terbang yang canggih sebagai lelaki yang dikehendaki melainkan jika dia mempunyai bantuan. Beliau berkata kenyataan dia telah diterima, tidak disahkan, bahawa Lim telah kembali ke Malaysia di bawah identiti diandaikan.
Blog telah diedarkan garis masa aktiviti sepatutnya Hussain Ahmad di AmBank, yang sebelum ini dikenali sebagai Arab-Malaysian Development Bank, bermula pada 21 Mac, 2013 apabila akaun AmBank di bawah nama CheatKor dikatakan telah menerima deposit sebanyak AS $ 620,000,000, diikuti dengan deposit kedua pada Mac 25. Menurut had masa, Hussein berulang kali dilaporkan pergerakan sejumlah besar wang ke dalam dan keluar dari akaun kepada Bank Negara, bank pusat negara itu, yang berakhir hari sebelum kematiannya apabila dia dikatakan pergi ke membuat laporan polis.
Tetapi Najadi katanya tahu apa-apa had masa, atau sama ada bapanya melaporkan pergerakan wang kepada Bank Negara. Garis masa yang menimbulkan persoalan lain mengenai kesahihannya, kerana Hussain sudah lama meninggalkan bank dan kekal hanya sebagai penasihat.
"Saya telah menerima banyak 'permintaan rakan' daripada rakyat Malaysia, umat Islam, India, Cina, muda, tua, menawarkan untuk membantu," katanya. "Mereka merasakan tidak berkuasa.Mereka berkata 'anda wira kita, ini adalah negara yang gagal. Ia bukan negara yang serius. "

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...