BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Thursday, 9 July 2015

Sudah 2 tahun , anak kepada Pengasas Ambank yang dibunuh masih mencari keadilan

Sudah 2 tahun , anak kepada Pengasas Ambank yang dibunuh masih mencari keadilan


Pascal Najadi kata polis Malaysia hanya menghubunginya sekali sejak pembunuhan bapanya, Hussain Ahmad Najadi, pada bulan Julai 2013. - Foto ihsan Najadi & Partners Ltd, March 29, 2015.Pascal Najadi kata polis Malaysia hanya menghubunginya sekali sejak pembunuhan bapanya, Hussain Ahmad Najadi, pada bulan Julai 2013. - Foto ihsan Najadi & Partners Ltd, March 29, 2015.

Pascal Najadi juga sudah marah. Dua tahun selepas ayahnya, Hussain Ahmad Najadi, pengasas Bank Pembangunan Arab-Malaysia, telah ditembak mati di siang hari di tengah-tengah Kuala Lumpur, kes itu masih terbuka kerana suspek utama masih bebas. 
Pemain berusia 47 tahun, yang juga seorang ahli perbankan, berkata beliau kecewa dengan kedua-dua pihak polis Malaysia dan Interpol kerana tidak melakukan secukupnya untuk mengesan dalang yang disyaki dalam kes itu.
Bercakap kepada The Malaysian Insider dari Moscow, Russia, baru-baru ini, Pascal, yang merupakan pengasas dan presiden Swiss perbankan saudagar firma penasihat swasta antarabangsa, Najadi & Partners Ltd, berkata pemikiran Malaysia kini hanya membawanya kesedihan sengit dan kecewa.
Ini, katanya, adalah kerana sehingga hari ini, beliau telah disimpan dalam gelap mengenai kemajuan siasatan pembunuhan, serta tempat di mana dalang yang disyaki yang didakwa mengupah lelaki bersenjata yang membunuh bapanya.
Najadi, 75, ditembak mati pada Julai 2013 pada tempat letak kereta di hadapan sebuah kuil Cina di Kuala Lumpur. Isterinya Cheong Mei Kuen, 51, turut ditembak tetapi cedera kepada tangan dan paha. Pasangan itu berjalan ke arah kereta mereka di Lorong Ceylon apabila lelaki bersenjata yang mendekati mereka dan melepaskan beberapa das tembakan.
"Tidak ada maklumat sama ada daripada Interpol atau polis Malaysia. 
"Untuk mengatakan sekurang-kurangnya, prestasi dan operasi prosedur polis Malaysia dan Interpol adalah jauh di bawah standard. 
"Sehingga kini, saya masih belum dihubungi pada apa yang mereka lakukan, jika pada semua. 
"Saya ingin tahu mengapa pihak berkuasa gagal untuk mengemas kini kita - keluarga mangsa - mengenai perkembangan kes itu, termasuk pergerakan merentasi sempadan daripada suspek utama."
Pascal berkata sejak hari pembunuhan itu, polis Malaysia hanya menghubunginya sekali.
"Itu adalah ia. Satu panggilan telefon dan tidak ada komunikasi lanjut selepas itu, "kata Pascal.
"Sejak 2013, terdapat sifar komunikasi, yang melemparkan soalan yang serius. Mengapa? Adakah sesuatu yang Malaysia akan cuba untuk menyembunyikan? "
Pascal ditanya bagaimana polis Malaysia boleh dibenarkan dalang yang disyaki dalam kes pembunuhan melarikan diri negara ini tidak dapat dikesan, ke Australia dan kemudian ke China.
"Jika jenayah yang dibenarkan untuk menyeberangi sempadan tidak dapat dikesan atau tidak diawasi, persoalan sekarang adalah, yang sasaran seterusnya?"
Polis persekutuan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Mohmad Salleh, yang ketika itu Ketua Polis Kuala Lumpur, telah memberitahu media pada bulan Oktober 2013, tiga bulan selepas pembunuhan itu, bahawa suspek utama, Lim Yuen Soo, 54, gagal untuk menyerahkan selepas diberi seminggu untuk berbuat demikian.
Beliau berkata polis telah memberitahu Interpol untuk mengesan dia di Australia. Suspek dilaporkan telah melarikan diri tiga hari selepas Najadi ditembak mati.
Sebulan selepas itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar kepada pemberita bahawa suspek telah melarikan diri ke China dan telah menyenaraikan beliau dalam notis merah Interpol sebagai orang yang dikehendaki oleh pihak berkuasa Malaysia.
Tidak ada sebarang kemas kini mengenai kes itu selepas itu.
Pascal katanya dijalankan beliau "siasatan" sendiri dan dengan bantuan penasihat keselamatan dari Rusia dan Kesatuan Eropah, telah ditentukan bahawa suspek telah menaiki penerbangan berjadual dari Australia ke Shanghai, China. Trek suspek ', tambahnya, berakhir di sana.
Beliau menggesa pihak berkuasa untuk memberi lebih banyak usaha untuk mencari pelakunya dan membawa penutupan kes itu.
Beliau berkata polis juga perlu mengemaskini keluarga dari semasa ke semasa mengenai perkembangan kes itu.
"Kita perlu bergantung kepada mereka, agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang untuk melakukan kerja mereka. Ia adalah tugas mereka (untuk mencari pelakunya), bukan kita, "kata Pascal.
Beliau menambah bahawa terdapat begitu banyak soalan tidak dijawab, satu daripadanya ialah kegagalan pihak polis Malaysia untuk memberi amaran kepada rakan sejawatannya dari Australia awal.
"Mengapa tidak polis Malaysia menasihati AFP (Polis Persekutuan Australia) awal sekali mereka tahu bahawa suspek telah melarikan diri dengan pasport biometrik Malaysia ke Australia? Itu adalah soalan yang tidak terjawab besar di sana."
Beliau juga berkata terdapat muncul untuk menjadi jumlah kekurangan penyelarasan antara pihak berkuasa, di antara stesen Interpol masing, Lyon, Kuala Lumpur dan Canberra.
Setakat ini, dua orang, lelaki bersenjata dan seorang pemandu teksi telah didakwa berhubung pembunuhan itu.
Pemandu teksi, Chew Chee Siang didakwa memiliki sepucuk pistol dan peluru ditemui dalam peti surat di B-15-2, Kondominium Desa Cindaimas, Jalan Sekutu, Off Jalan Kuchai Lama, Brickfields sebulan selepas pembunuhan itu.
Beliau didapati bersalah dan dihukum penjara 10 tahun dan enam sebatan kerana memiliki pistol dan empat tahun lagi kerana memiliki peluru, yang akan berkhidmat berturut-turut dari tarikh dia ditangkap pada 30 Julai, 2013.
The penyerang, penarik kereta Koong Swee Kwan, 45, didakwa pada tahun lepas dengan pembunuhan Najadi ini.
Koong, juga dikenali sebagai "Empat Mata", berada di berjalan selama kira-kira dua bulan dan telah ditahan di sebuah rumah di Taman Larut Tin, berhampiran bandar kecil Pokok Assam di Taiping, Perak.
Beliau juga didakwa cuba membunuh isteri Najadi yang Cheong, di tempat dan pada masa yang sama.
Pada 5 September 2014, Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman Koong mati kerana pembunuhan itu. Dia juga dijatuhi hukuman penjara 18 tahun kerana cuba membunuh Cheong.
Bagi motif, khabar angin bertiup kencang bahawa ia adalah untuk urusan pembelian hartanah yang telah menimbulkan masalah yang melibatkan kuil Cina di mana Najadi telah melawat sebelum pembunuhan itu. Polis masih belum mengesahkan ini.
"Saya tidak tahu. Dalang itu masih di luar sana. 
"Kami (keluarga) telah menyemak semua kemungkinan. Bapa saya tidak terlibat dalam apa-apa tawaran yang melibatkan kuil, dan jika ia, ia adalah atas sifat peribadinya dan beliau tidak berdiri di jalan rundingan. 
"Sepanjang pengetahuan kami, ayah saya tidak berniat untuk menimbulkan kemarahan mana-mana pihak yang terlibat. Kalau bapa saya dikenali beliau menimbulkan masalah atau komplikasi, dia akan melangkah dari sini."
Beliau menyifatkan pelaksanaan ayahnya di siang hari sebagai amat kejam dan tertanya-tanya tentang keselamatan di Malaysia.
"Ia bukan hanya masalah kematian bapa saya. 
"Jika seorang awam yang tidak bersalah boleh dibunuh di siang hari di negara yang kononnya berbangga dengan kestabilan dan kekurangan konflik bersenjata, ia menimbulkan persoalan keselamatan rakyat atau pelawat yang tersayang tidak akan mempunyai sumber-sumber yang tidak akses untuk mencari yang lain jawapan, "kata Pascal.
Sementara itu, sumber polis rapat dengan penyiasatan itu kepada The Malaysian Insider bahawa sejak penangkapan lelaki bersenjata itu dibuat hanya selepas beberapa bulan, ia mengambil masa polis masa untuk mewujudkan sambungan antara beliau dan dalang yang disyaki. 
Beliau berkata siasatan berjalan dari sana, yang kemudiannya membawa polis untuk mempercayai bahawa suspek utama telah ada di Australia.
Kumpulan AmBank telah ditubuhkan pada tahun 1975 sebagai Bank Pembangunan Arab-Malaysian dengan Najadi melalui syarikat pegangannya AIAK (Pelaburan Arab bagi Asia Kuwait).
Dia telah mengambil orang ramai bank melalui Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) pada tahun 1981. - 29 Mac 2015.      
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/2-years-on-son-of-murdered-banker-still-seeking-justice#sthash.5GZSev1a.dpuf

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...