BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Saturday, 4 July 2015

Soalan terbaharu Tun Mahathir untuk LHDN


Soalan terbaharu Tun Mahathir untuk LHDN

RAZIATUL HANUM A.RAJAK4 Julai 2015

Tun Mahathir

SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kali ini membangkitkan soalan yang ditujukan khas buat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berkaitan kutipan cukai terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Sudah tentu ini adalah rahsia. Tetapi saya ingin bertanya, sudahkah orang-orang cukai pendapatan menyiasat sumber wang dan cukai yang dibayar?," tanyanya dalam catatan di blognya, semalam.

Dr Mahathir menyentuh soal sumber kewangan Najib yang didakwa datang daripada perniagaan.

"Jika dia telah membuat begitu banyak wang daripada perniagaan, pasti beliau akan membayar cukai pendapatan.

"Sudahkah orang-orang cukai pendapatan siasat mengenai keuntungan perniagaannya? Berapa banyak cukai telah dia bayar? Sudah tentulah rahsia tetapi saya harap ini bukan satu 'cover up'," katanya.

Dalam catatan sama, beliau turut menyentuh soal pembelian kediaman mewah oleh anak tiri Najib di luar negara dan pembiayaan untuk penerbitan sebuah filem.

Sebelum itu, beliau mempertikaikan soal sikap memilih 'tukang kutip cukai' pendapatan yang didakwanya berlaku mutakhir ini.

"Orang-orang cukai pendapatan sentiasa mencari-cari orang-orang yang hidup di luar kemampuan mereka. Serbuan dibuat dan mereka dipaksa membayar cukai tambahan jika pelaku didapati tidak membayar penuh mengikut tahap kekayaan dimiliki.

"Tetapi akhir-akhir ini kita lihat sikap memilih dalam tumpuan orang-orang cukai pendapatan," katanya.

Dr Mahathir sempat secara sinis menyebut bahawa gaya hidup mewah pemimpin nombor satu negara itu melebihi harta yang disimpannya selama 29 tahun dalam pentadbiran.

"Saya difahamkan perdana menteri sebagai penasihat 1MDB (1Malaysia Development Berhad), tidak dibayar apa-apa. Beliau dibayar gaji perdana menteri yang saya tahu jauh lebih kecil daripada apa yang eksekutif perniagaan dapat.

"Tetapi kerajaan membayar elaun-elaun, bil-bil, tempat tinggal dan sebagainya. Oleh itu, gaji semua boleh disimpan dan dibelanjakan.

"Masih gaya hidup yang mewah pasti melibatkan kos yang tinggi. Pasti lebih daripada apa yang saya simpan selepas 29 tahun dalam kerajaan," katanya.

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...