BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Saturday, 4 July 2015

Pusat penelitian Pada AS $ 3 Billion Terbitan Bon Tun Razak Exchange - 1MDB skandal

Pusat penelitian Pada AS $ 3 Billion Terbitan Bon Tun Razak Exchange - 1MDB skandal

Pusat penelitian Pada AS $ 3 Billion Terbitan Bon Tun Razak Exchange - 1MDB skandal

4 JUL 2015

Najib Razak menghadapi kabinet sebulat suara bermusuhan di pagi Jumaat
Najib Razak menghadapi kabinet sebulat suara bermusuhan di pagi Jumaat
Dalam satu kenyataan worded teliti malam tadi Perdana Menteri mengumumkan bahawa beliau telah "tidak pernah mengambil wang untuk kepentingan peribadi".
Ini bukan dakwaan yang khusus telah dibuat terhadapnya.
Apa Sarawak Report telah melaporkan bahawa penyiasat kepada wang yang hilang dari 1MDB telah mengenal pasti lebih AS $ 700 juta, yang mengalir ke dalam akaun peribadinya daripada syarikat kerajaan SRC International Sdn Bhd dan Falcon Bank Aabar dimiliki.
Perdana Menteri secara khusus tidak menafikan bahawa dia milik akaun bank yang dinamakan serta jumlah wang yang ditetapkan dan tarikh transaksi:
"Dakwaan terbaru ialah saya telah mengambil dana negeri berkaitan untuk kepentingan peribadi. Saya percaya Tun, bekerjasama sarung tangan dengan warga asing, termasuk yang kini diragui politik serangan blog Sarawak Report, yang di belakang pembohongan terbaru ini.
Biar saya sangat jelas: Saya tidak pernah mengambil dana untuk kepentingan peribadi seperti yang didakwa oleh musuh-musuh politik saya "[Najib RazakFacebook Penyata ]
Dengan membuat penafian ini dengan cara yang dia lakukan Perdana Menteri telah memberi tumpuan minat dan perhatian pada tarikh dan sambungan di seluruh pemindahan badan induk wang ini dari Falcon Bank pada tahun 2013.
Jumlah ini berjumlah AS $ 681.999.976 (RM2.6 bilion) telah dipindahkan ke dalam akaun peribadinya beberapa hari sebelum pemanggilan pilihan raya GE13 pada bulan Mac 2013.

Kitty pilihan raya?

Musa Aman dengan beg lelaki, Michael Chia, ditangkap haram berpuluh-puluh juta dalam sogokan balak.
Musa Aman dengan beg lelaki, Michael Chia, ditangkap haram berpuluh-puluh juta dalam sogokan balak.
Rujukan Najib ke tidak "kepentingan peribadi" menanggung satu persamaan ketara dengan alasan yang kerajaannya dilepaskan Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman.
Ini adalah selepas Sarawak Report menerbitkan satu siri mendedahkan mengenai puluhan juta yang tiba di akaun bank Musa sendiri, yang hasil rasuah kayu besar-besaran di negeri ini.
Kami menghasilkan begitu banyak bukti muktamad lapisan Musa syarikat shell, yang diluluskan ini sogokan balak akhirnya ke akaun Zurich bank sendiri (semua masih diperiksa oleh pendakwa Switzerland) bahawa adalah mustahil bagi kerajaan untuk menafikan.
Sebaliknya, Peguam Negara dan bosnya Najib jatuh kes itu yang diajukan bersama-sama oleh pendakwa, atas dasar bahawa Musa mempunyai "jaminan" mereka bahawa tidak ada wang ini dalam akaunnya telah digunakan untuk tujuan "swasta", hanya untuk membayar untuk itu parti perbelanjaan pilihan raya .
Ini, berpendapat Peguam Negara dan menteri-menteri dari pejabat Najib kembali pada tahun 2012, membuat semuanya OK!
"Dana adalah sumbangan kepada badan perhubungan Umno Sabah dan bukan untuk kegunaan peribadi Ketua Menteri. Tiada unsur rasuah dibuktikan dalam kes ini "[Mohd Nazri Abdul Aziz ]
Mungkin, yang laporan interim 'terhutang oleh Ketua Audit Negara (yang juga bekerja di bawah Najib) kerana minggu depan mengenai krisis 1MDB juga telah dirancang untuk mencapai kesimpulan yang sama, untuk menutup perkara menyusahkan ini ke?

Di mana bukti yang menunjukkan ....

Dengan isyarat begitu kuat bahawa ini adalah kira-kira kewangan pilihan raya. ia masuk akal untuk menganalisis tarikh dan petunjuk utama dalam kes ini.
Lagipun, para penyiasat yang menyampaikan bukti ini mengenai akaun-akaun peribadi Najib cari ke dalam kejahatan jawatan di Kumpulan Wang Pembangunan 1MDB.
Bergambar di pucuk foto untuk mempromosikan "RM18 bilion perjanjian" tiga minggu sebelum Parlimen dibubarkan, ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB (Shahrol Halmi), Pengerusi 1MDB (Lodin Wok Kamaruddin), Pengerusi Falcon Bank dan Ketua Pegawai Eksekutif Aabar (Mohamed Badawy al-Husseiny) dan juga Pengerusi Aabar (Khaddem Al Qubassi) yang telah berkait rapat dengan banyak memperkatakan 1MDB dan kepada rakan perniagaan kontroversi Perdana Menteri, Jho Low.
Bergambar di pucuk foto untuk mempromosikan "RM18 bilion perjanjian" tiga minggu sebelum Parlimen dibubarkan, ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB (Shahrol Halmi), Pengerusi 1MDB (Lodin Wok Kamaruddin), Pengerusi Falcon Bank dan Ketua Pegawai Eksekutif Aabar (Mohamed Badawy al-Husseiny) dan juga Pengerusi Aabar (Khaddem Al Qubassi) yang telah berkait rapat dengan banyak memperkatakan 1MDB dan kepada rakan perniagaan kontroversi Perdana Menteri, Jho Low.
Sesungguhnya, peristiwa dan tarikh sekitar bayaran awal yang besar ke dalam akaun peribadi Najib Razak dari Falcon Bank Aabar dimiliki adalah sangat perlu diberi perhatian.
Najib sendiri memulakan urutan peristiwa-peristiwa, dengan menganjurkan 'majlis menandatangani perjanjian' banyak publisiti di KL daripada apa yang dipanggil "Perkongsian Strategik" di antara Malaysia dan Abu Dhabi pada 12 Mac 2013.
Imej PR untuk TRX
Imej PR untuk TRX
Yang sentiasa mengalir siaran akhbar dari 1MDB menjelaskan bahawa ini diwakili janji pelaburan besar-besaran wang Arab dalam pembangunan Malaysia, banyak dengan cara yang sama bahawa perjanjian PetroSaudi telah diiklankan sebagai 'suntikan wang tunai dan besar-besaran' mewujudkan peluang pekerjaan bagi rakyat Malaysia, terima kasih kepada wang Arab.
Menurut semua propaganda ini perjanjian awal utama di bawah ini 'perkongsian' adalah satu 'pelaburan bersama' didakwa 50:50 RM18 bilion oleh kerajaan Malaysia milik 1MDB dan negeri milik dana Aabar Abu Dhabi dalam pembangunan Tun Razak Exchange - terancang kawasan perniagaan baru yang dinamakan sempena bapa Perdana Menteri:
HE Khadem Al Qubaisi berkata: "TRX dijangka menjana nilai pembangunan kasar sebanyak RM26 bilion dan menarik 250 syarikat-syarikat terkemuka di dunia, mewujudkan 40,000 peluang pekerjaan baharu bagi pekerja berpengetahuan.
Kesan pengganda dijana akan menghasilkan sehingga 500,000 pekerjaan baru secara langsung dan tidak langsung di seluruh Malaysia, dengan masa ia siap sepenuhnya.
Perkongsian strategik RM18 bilion akan melabur secara berasingan, melalui usaha sama 50:50 antara 1MDB dan Aabar, dalam jangka panjang berimpak tinggi strategik projek-projek ekonomi dan sosial yang berterusan untuk manfaat Malaysia dan Abu Dhabi, yang dikenal pasti oleh kedua-dua pihak di bawah nasihat kerajaan masing-masing.
Buka teks
Perkongsian strategik RM18 bilion -  Malaysia dan Abu Dhabi memeterai kerjasama strategik RM18 bilion untuk menggalakkan inisiatif ekonomi baru di Malaysia
Malah, tidak ada wang yang pernah dibangkitkan dari sisi Abu Dhabi untuk melabur dalam pembangunan ini.
Satu-satunya wang yang telah dibangkitkan ialah AS $ 3 bilion pinjaman daripada 1MDB, yang disokong oleh surat sokongan daripada Kementerian Kewangan Malaysia, yang dikendalikan oleh Najib.
Ini surat sokongan telah ditandatangani oleh Najib hanya dua hari selepas majlis menandatangani perjanjian itu pada 14 Mac 2014, menurut 1MDB Global Investmentsprospektus, syarikat di bawah bon itu dibangkitkan.
Ia adalah dua setengah minggu kemudian pada 3 April yang Najib membubarkan Parlimen dan memanggil pilihan raya umum.
Dan pada 15 April, semasa kempen bahawa pengumuman rasmi telah dibuat mengesahkan bahawa AS $ 3 bilion bon telah dibangkitkan:
"KUALA LUMPUR, 15 April 2013: 1MDB (1Malaysia Development Berhad) telah meningkatkan modal yang diperlukan untuk inisiatif baru strategik ekonomi antara Malaysia dan Abu Dhabi.
Modal ini adalah merupakan sebahagian daripada kerjasama antara Kerajaan dengan Kerajaan Malaysia dan Abu Dhabi pada perkongsian strategik dimeterai pada 12 Mac 2013 ... Melalui syarikat usaha sama 50:50, Abu Dhabi Malaysia Syarikat Pelaburan (ADMIC), 1MDB dan yang rakan Aabar Investments PJS akan memanfaatkan sumber-sumber global untuk memacu inisiatif ini. "[ siaran akhbar 1MDB ]
Buka teks
Siaran akhbar ini yang sentiasa mengalir tidak menyebut fakta bahawa eksekutif pada majlis menandatangani satu 'Perkongsian Strategik' dari Aabar, iaitu Pengerusi Khadem al Qubassi dan Ketua Pegawai Eksekutif beliau Mohammed Al-Husseiny telah tidak membuat sebarang usaha untuk mendapatkan wang dari pihak mereka sendiri untuk yang 'usaha sama'.
Dua tahun kemudian, realiti TRX
Dua tahun kemudian, realiti TRX
Abu Dhabi masih gagal untuk menyuntik wang tunai.
Namun, ia adalah penting bahawa kedua-dua eksekutif juga dalam kawalan institusi perbankan persendirian Switzerland baru diperolehi Falcon Bank Aabar ini, yang Singapura cawangan kini telah dikenalpasti sebagai institusi yang diluluskan hampir AS $ 700 juta ke dalam akaun peribadi Najib di AmPrivate Banking beberapa hari kemudian .
Lihatlah tarikh!
Malah ikatan sebenar telah dibangkitkan beberapa hari sebelum pengumuman April 15 di atas.
Laporan Tahunan 1MDB untuk tahun 2013 dan 2014 menunjukkan bahawa AS $ 3 bilion bon sudah dibangkitkan untuk 1MDB Global Investments dengan 19 Mac 2013, yang dinyatakan sebagai "modal benih" bagi firma itu 'usaha sama' ADMIC (Abu Dhabi Malaysia Investment Corporation) untuk membangunkan Tun Razak Exchange.
Apa mencerahkan kelajuan - hanya seminggu selepas 'Perjanjian Strategik' telah ditandatangani!
Terutamanya, wang ini tiba di "institusi kewangan berlesen" hanya dua hari sebelum pemindahan pertama US $ 619.999.988 telah dibuat kepada akaun AmPrivate Banking Najib Razak di KL pada 21 Mac 2012, yang itu sendiri adalah hanya sepuluh hari sebelum pilihan raya dipanggil.
Jejak wang dari akaun syarikat BVI di Falcon Bank (Tanore Kewangan) kepada peribadi hari akaun AmPrivate Bank Najib sebelum pemanggilan 2013 Pilihan Raya Umum
Jejak wang dari akaun syarikat BVI di Falcon Bank (Tanore Kewangan) kepada peribadi hari akaun AmPrivate Bank Najib sebelum pemanggilan 2013 Pilihan Raya Umum
Nama ini "institusi kewangan berlesen" mempunyai tidak untuk sebab-sebab tertentu telah dihebahkan oleh 1MDB, walaupun ia adalah semula jadi dalam kepentingan awam untuk tahu di mana pinjaman awam telah diletakkan.
Ia sudah tentu kini merupakan soalan yang sah untuk bertanya sama ada institusi ini sebenarnya tidak lain daripada Falcon Bank, yang dimiliki oleh rakan kongsi dalam perjanjian ADMIC ini, iaitu dana Aabar ini?
Pengerusi Lembaga Falcon pada masa itu adalah Mohammed Al-Husseiny, Ketua Pegawai Eksekutif Aabar, yang menghadiri majlis menandatangani perjanjian itu di KL minggu sebelumnya.

Mengapa tergesa-gesa? - "Pelanggan mahukan wang dengan cepat"

Yang membiayai kempen pilihan raya sangat mahal BN?  Adakah pinjaman awam oleh 1MDB?
Yang membiayai kempen pilihan raya sangat mahal BN? Adakah pinjaman awam oleh 1MDB?
Penyelidikan mengenai fakta yang terhad disediakan oleh titik pengauditan legap 1MDB yang lebih kuat untuk perkaitan pilihan raya yang akan diambil untuk meningkatkan dana luas oleh ADMIC (jangan dikelirukan dengan syarikat milik Jho Low ADKMIC, yang menerima lebih AS $ 530,000,000 daripada yang baik Star, menurut pihak berkuasa Singapura).
Salah satu aspek yang paling kontroversi daripada perjanjian itu adalah komisen yang besar dibayar kepada bank Goldman Sachs International, yang menaja jamin terbitan bon keseluruhan.
Bayaran Goldman ialah US $ 300 juta bagi transaksi ini sahaja (bank mendakwa yuran yang sangat besar yang sama dari kedua-dua bon lain yang membantu meningkatkan untuk 1MDB untuk membiayai pembelian loji kuasa).
Apabila ditanya oleh jurnal perniagaan mengapa ia telah dilihat patut untuk mengenakan apa-apa bayaran yang sangat besar bagi perkhidmatan dalam penjanaan bon ini, Goldman menjawab bahawa:
"Pelanggan yang mahu wang dengan cepat" [ Bloomberg ]
Sesungguhnya tidak boleh andaian dibuat bahawa Goldman dapat mewajarkan komisen melambung ini, kerana bank sebenarnya telah mengemukakan wang itu dan dibawa pada beban jualan bon berikutnya pada risiko masing-masing?
Memandangkan hanya dua hari selepas AS $ 2.7 bilion telah dibayar ke dalam ADMIC (19 Mac 2013) yang pertama daripada dua urus niaga yang besar bagi hampir AS $ 700 juta telah dibayar daripada Falcon Bank kira Perdana Menteri, ia sudah tentu adil untuk bertanya jika kedua-dua jumlah wang adalah berkaitan?
Jika tidak, dari mana wang ini datang?
Mohamed Badawy al-Husseiny Ketua Pegawai Eksekutif Aabar juga Pengerusi Falcon Bank pada masa urus niaga bernilai berjuta-juta dolar ke dalam akaun Najib dan beliau kekal sebagai Ahli Lembaga semasa di bank milik Aabar / IPIC.
Mohamed Badawy al-Husseiny Ketua Pegawai Eksekutif Aabar juga Pengerusi Falcon Bank pada masa urus niaga bernilai berjuta-juta dolar ke dalam akaun Najib dan beliau kekal sebagai Ahli Lembaga semasa di bank milik Aabar / IPIC.
Najib Razak memanggil pilihan raya hanya dua minggu kemudian (demi satu US $ 60999988 telah diterima ke dalam akaunnya pada 25 Mac).
Perdana Menteri telah menafikan bahawa wang ini diterima olehnya daripada Aabar ini Falcon Bank adalah untuk "kepentingan peribadi", tetapi beliau tidak menafikan ia dibayar.
Adakah itu untuk "kepentingan politik" dan untuk rahsia membiayai keuntungan peribadi orang lain, yang mendapat manfaat daripada pemberian besar yang dicirikan PRU 13 kempen pilihan raya?
Penyiasat jelas percaya bahawa ini adalah wang rakyat yang diperolehi daripada 1MDB, jadi soalan-soalan ini berhak meletakkan dan harus menjawab.

Di mana wang itu sekarang?

Akhir sekali, jika wang itu tidak digunakan dalam pilihan raya dan tidak digunakan oleh Perdana Menteri sendiri, di manakah ia pergi, kerana akaun AmPrivate Banking di mana wang yang telah dihantar telah ditutup pada akhir Ogos selepas pilihan raya telah berlaku?
Sementara itu, ia telah banyak berkata bahawa perkembangan yang sangat sedikit seolah-olah telah mengambil tempat di tapak Tun Razak Exchange daripada AS $ 3 bilion mengumpulkan lebih dua tahun lalu.
Walaupun tidak banyak kelihatan kekal wang yang telah dibangkitkan.

Akaun

Menurut Laporan Tahunan 1MDB tahun 2013, ADMIC menerima AS $ 2.7 bilion pada 19 Mac 2013 di mana US $ 1.58 bilion telah "diletakkan di dalam portfolio pelaburan yang pelbagai di bawah jagaan sebuah institusi kewangan berlesen".
Amerika Syarikat kira-kira $ 1,42, kata laporan yang sama, telah diletakkan di dalam "deposit masa dan akaun tunai dengan institusi kewangan yang sama bagi maksud pengurusan tunai".
Oleh Laporan Tahunan 2014 nampaknya agak banyak ini telah pergi, tetapi tidak pada pembangunan Tun Razak Exchange:
USD $ 1,56 kekal dalam portfolio pelaburan ($ 200 juta kurang daripada sebelum ini).
Walau bagaimanapun, "baki hasil bersih" telah "digunakan oleh modal dan pembayaran balik hutang tujuan bekerja" syarikat.
Ini meninggalkan soalan yang amat nyata lebih mengapa begitu banyak wang yang diperoleh untuk pembangunan sepatutnya digunakan untuk membayar balik hutang.
Juga, jika syarikat itu terdesak untuk mendapatkan wang untuk membayar seluruh hutangnya, mengapa ia tidak dicelup ke dalam US $ 1560000000, yang sepatutnya berada di dalam portfolio pelaburan mereka?
Akhir sekali, kita sekarang untuk menganggap bahawa sebahagian wang ini telah dihantar ke akaun peribadi Perdana Menteri Najib Razak untuk menampung GE 13 perbelanjaan pilihan raya?

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...