BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Tuesday, 14 July 2015

Percubaan K'jaan menyekat maklumat mengenai skandal Najib lain


Percubaan K'jaan menyekat maklumat mengenai skandal Najib lain
FMT Wartawan | 14 Julai 2015


Skandal, yang juga membabitkan bekas PM Abdullah Badawi, melibatkan mencetak nota bank polimer dengan dua firma Australia.
najib, paklah

PETALING JAYA: Dengan kontroversi sekitar 1Malaysia Development Berhad (1MDB) merenung ke bawah pada Perdana Menteri di setiap sudut, dan skandal lama yang melibatkan percetakan nota bank polimer manakala Najib Razak adalah Timbalan PM, telah datang kembali menghantui beliau.

Memetik Fairfax Media, satu artikel di Sydney Morning Herald telah berkata bahawa kerajaan Malaysia telah mengabaikan permintaan berulang kerajaan Australia untuk maklumat ke dalam skandal itu kerana takut ia akan membabitkan orang lain dalam pejabat Najib dan Abdullah Badawi, bekas PM itu di negara ini.

"Malaysia telah diabaikan permintaan bantuan bersama rasmi daripada Jabatan Komanwel Peguam Negara untuk menyerahkan maklumat sensitif mengenai urusan kewangan sekumpulan orang tengah Malaysia terbabit dalam kes rasuah yang paling penting di Australia."

The "urusan yang tidak wajar" melibatkan dua Australia Reserve Bank (RBA) firma - Securency dan Nota Printing Australia - didakwa rasuah pegawai Malaysia untuk memenangi kontrak mencetak nota polimer Malaysia antara akhir 1990-an dan 2009.

Beberapa ahli perniagaan yang bekerja untuk kedua-dua syarikat kini sedang didakwa di Australia.

Seorang wakil bagi Najib pula telah menolak tuntutan dan mengancam tindakan undang-undang.

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...