BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Monday, 6 July 2015

Najib boleh menyaman WSJ kerana fitnah jenayah, kata peguam


Najib boleh menyaman WSJ kerana fitnah jenayah, kata peguam

Peguam Ramkarpal Singh berkata Perdana Menteri boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ di bawah Seksyen 499 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 500, jika dakwaan yang dibuat terhadap beliau didapati tidak berasas.

Jika dakwaan dibuat terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak oleh The Wall Street Journal (WSJ) ternyata adalah palsu, PM boleh menyaman mereka kerana fitnah jenayah.

WSJ baru-baru ini melaporkan bahawa Najib dialihkan AS $ 700 juta (RM2.6 juta) daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) ke akaun bank peribadinya dua tahun lalu.

Peguam Ramkarpal Singh berkata Perdana Menteri boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ di bawah Seksyen 499 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 500, jika dakwaan yang dibuat terhadap beliau didapati tidak berasas.

"Sekiranya dakwaan WSJ berkata didapati tidak berasas, tindakan segera perlu diambil untuk mendakwa penulis laporan berkata.

"Ini dakwaan serius telah menggegarkan negara.

"Fitnah Jenayah membawa hukuman penjara yang boleh sampai dua tahun, atau denda, atau kedua-duanya di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan," katanya.

Peguam Datuk Jahaberdeen Mohamed Yunoos berkata Najib boleh mengambil dua pendekatan jika dakwaan berubah menjadi palsu - tindakan undang-undang di peringkat peribadi dan satu lagi sebagai perdana di negara ini.

"Najib boleh mengambil tindakan undang-undang peribadi kerana fitnah jenayah dan juga mengambil tindakan undang-undang atas dasar bahawa tuduhan tersebut dibuat sebagai serangan langsung kepada Perdana Menteri negara ini.

"Peguam Negara akan mengendalikan tindakan undang-undang manakala Kementerian Luar Negeri perlu mendapatkan berhubung dengan rakan mereka di Amerika untuk membincangkan implikasi politik," katanya kepada The Post Rakyat .

Beliau berkata tuduhan memindahkan wang ke dalam akaun peribadi beliau hanya tuduhan yang sehingga dibuktikan sebaliknya.

"Perdana Menteri perlu mengeluarkan surat permintaan untuk menafikan tuduhan dan bahawa mereka adalah palsu dan kemudian ia akan di WSJ untuk membuktikan sebaliknya.

"WSJ maka perlu mendedahkan dokumennya, mendedahkan sumber-sumber untuk menyokong dakwaan itu dan menunjukkan jejak wang yang datang dari 1MDB itu."

Beliau berkata dakwaan itu tidak sesuatu yang baru dan pada 1980-an terdapat artikel yang sama di WSJ cuba untuk menjatuhkan kerajaan yang diketuai oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Tun menolak tuntutan dan memberitahu mereka bahawa mereka tidak boleh mengganggu urusan kami.

"Dia juga memberitahu Malaysia bahawa kita tidak perlu mendengar kepada media Barat."
Peguam jenayah Joshua Tay H'ng Foong berkata adalah terlalu awal untuk memberitahu hasil daripada dakwaan tersebut.

"Walaupun WSJ mendakwa bahawa ia mempunyai bukti kukuh terhadap Najib, dokumen-dokumen atau sumber yang tidak disahkan pada masa ini.

"Jika terdapat maklumat disahkan, ia adalah benar-benar agak sukar untuk mengatakan sama ada terdapat kes terhadap Najib atau sama ada dia mempunyai peluang yang baik untuk mempertahankan dakwaan ini," katanya kepada The Post Rakyat .

Beliau berkata adalah terlalu awal untuk mengatakan sama ada dokumen-dokumen atau keterangan WSJ mendakwa mempunyai akan boleh diterima.

"Bukti 'solid' seperti yang didakwa oleh WSJ masih tidak disahkan.

"Dalam apa jua keadaan, kebolehterimaan keterangan perlu diuji semasa perbicaraan. Oleh itu, apa-apa kesimpulan sama ada dokumen atau keterangan yang diterima terlalu awal. "

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...