BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Sunday, 12 July 2015

Najib boleh diseret ke mahkamah /Kadir Jasin: Najib could be dragged to court


Kadir Jasin: Najib boleh diseret ke mahkamah
DPM mempunyai kuasa untuk melakukan sesuatu untuk membawa penutupan dakwaan rasuah terhadap Najib Razak berhubung dengan 1MDB. kadir-jasin_najib_muhyiddin_600

KUALA LUMPUR: Kemungkinan bahawa Perdana Menteri Najib Abdul Razak boleh diheret ke mahkamah berikutan dakwaan terhadap beliau dalam The Wall Street Journal (WSJ) Jumaat lepas, kata seorang penjual mel kabar veteran bekas, tidak boleh dikesampingkan.

"Peguam Negara (AG) kenyataan baru-baru ini Abdul Gani Patail yang muncul untuk menunjukkan bahawa ada bukti penglibatan Najib." Beban ke atas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan sama-sama besar kerana dia mempunyai kuasa, apabila berhadapan dengan bukti yang dia mengambil bahagian dengan , melakukan sesuatu untuk membawa penutupan dengan perkara itu.

"Muhyiddin perlu berani dan tegas jika beliau mahu membantu menyelamatkan negara daripada krisis keyakinan dan memulihkan imejnya. Keadaan ekonomi dan kebajikan rakyat menjadi pertaruhan, "kata bekas New Straits Times Group Ketua Pengarang Kadir Jasin.

Terdapat tanda-tanda yang lain, menegaskan Kadir, dalam satu kenyataan bersama oleh Pasukan Petugas dan ditandatangani oleh Gani Patail, Gabenor Bank Negara Zeti Akhtar Aziz, Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar, dan Abu Kassim Mohamed, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). "Ini ada kenyataan akhbar biasa.

" "Ini adalah soal pembekuan enam akaun bank mereka yang dipercayai berkaitan dengan akaun Najib. Ia menunjukkan bahawa akaun yang disebut oleh WSJ memang wujud. " Soalnya ialah sama ada Peguam Negara akan membawa mereka yang terlibat, termasuk Najib, ke mahkamah, "sambung Kadir.

"Sudah, kewujudan Pasukan Petugas begitu banyak agensi menghalang kemungkinan ia dipengaruhi, tidak seperti jika mereka telah bertindak sendiri secara berasingan." "beban Peguam Negara adalah besar maklumat dengan dia juga akan bersama dengan yang lain menyiasat agensi-agensi seperti polis, SPRM dan Bank Negara.

" Peguam Negara akan mempunyai masa yang sukar meyakinkan ahli-ahli Pasukan Petugas jika dia mengambil keputusan untuk menggugurkan idea membuat dakwaan terhadap Perdana Menteri. "Pegawai-pegawai penyiasat juga akan kehilangan jantung selepas setelah penuh semangat dikumpul bukti, "katanya.

"Mereka tidak mahu dituduh sebagai bersekongkol dengan mana-mana pihak atau menjadi tidak cekap." Satu faktor tambahan yang perlu diingat, beliau menegaskan, adalah hakikat bahawa maklumat yang sama telah bocor keluar dan berada di tangan pihak ketiga termasuk media asing.

"Jika Najib tidak dikenakan walaupun ada bukti terhadapnya, seluruh dunia akan ketawa pada kami," kata Kadir. ". Ia akan menunjukkan bahawa kita tidak serius untuk memerangi rasuah terutamanya di tempat-tempat yang tinggi"

]Juga, terdapat duluan yang mencukupi pelbagai darjah regangan seawal 1964, kata Kadir dan dinamakan agak beberapa nama dalam berjalan di lorong memori: Pendidikan dan Menteri Kesihatan Abdul Rahman Talib, Menteri Besar Perak Ahmad Said, Menteri Perumahan Khaw Kai Boh, bekas Menteri Besar Selangor dan Umno Naib Presiden Harun Idris, bekas Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim, bekas Menteri Persekutuan Kasitah, bekas Presiden MCA Ling Leong Sik dan bekas Menteri Besar Selangor Mohd Khir Toyo.

Dengan latar belakang ini, Najib masih belum menafikan bahawa dia memegang akaun bank yang dinyatakan dalam laporan WSJ itu dan bahawa dia mempunyai dana berjumlah hampir USD700 juta pada mereka.

"Dia boleh mengesahkan akaun ditutup selepas Pilihan Raya Umum lalu. AmBank boleh menafikan apa-apa akaun wujud, "kata Kadir. Sebaliknya, Najib mengambil ke Facebook seperti berikut, kata Kadir: "Biar saya sangat jelas: Saya tidak pernah mengambil dana untuk kepentingan peribadi seperti yang didakwa oleh musuh-musuh politik saya - sama ada dari 1MDB, MPP entiti antarabangsa atau lain-lain, kerana syarikat-syarikat ini telah disahkan.

" Surat kepada WSJ oleh peguam Perdana Menteri, kata Kadir, seolah-olah menjadi satu percubaan untuk menggunakan taktik melambatkan. "Surat itu meminta akhbar itu menyatakan dalam tempoh 14 hari sama ada ia berdiri dengan laporan baru-baru ini," kata Kadir.

"Akhbar itu telah dinyatakan sebelum ini secara terbuka, selepas laporan itu disiarkan, bahawa ia berdiri olehnya." "penyokong Najib juga telah membuat laporan polis terhadap WSJ."

Kadir Jasin: Najib could be dragged to court
Lin KayKay | July 8, 2015

DPM has the power to do something to bring closure to allegations of corruption against Najib Razak in relation to 1MDB.
kadir-jasin_najib_muhyiddin_600

KUALA LUMPUR: The possibility that Prime Minister Najib Abdul Razak could be dragged to court in the wake of the allegations against him in The Wall Street Journal (WSJ) last Friday, said a former veteran newsman, cannot be ruled out. “Attorney General (AG) Abdul Gani Patail’s recent statement appears to indicate that there’s evidence of Najib’s involvement.”

The burden on Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin would be equally great as he has the power, in the face of the evidence which he’s privy to, to do something to bring closure to the matter.

“Muhyiddin needs to be brave and firm if he wants to help save the nation from a crisis of confidence, and restore its image. The state of the economy and the welfare of the people are at stake,” said former New Straits Times Group Editor in Chief Kadir Jasin.
There are other indications as well, pointed out Kadir, in the joint statement by the Task Force and signed by Gani Patail, Bank Negara Governor Zeti Akhtar Aziz, Inspector-General of Police Khalid Abu Bakar, and Abu Kassim Mohamed, the Chief Commissioner of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC). “This is no ordinary press statement.

“This is about the freezing of six bank accounts of those believed to be related to Najib’s account. It indicates that the accounts referred to by WSJ do exist.”

The question is whether the AG would bring those involved, including Najib, to court,” continued Kadir. “Already, the existence of the Task Force of so many agencies prevents the possibility of it being influenced, unlike if they had acted on their own separately.”

“The AG’s burden is great as the information with him would also be with the other investigating agencies like the police, MACC and Bank Negara.”

The AG would have a difficult time convincing the other members of the Task Force if he decided to drop the idea of pressing charges against the prime minister.

“The investigating officers would also lose heart after having energetically collected the evidence,” he said. “They would not want to be accused of being in cahoots with any party or being inefficient.”

An additional factor to keep in mind, he stressed, was the fact that the same information had already leaked out and was in the hands of third parties including the foreign media. “If Najib isn’t charged although there’s evidence against him, the whole world would be laughing at us,” said Kadir. “It would show that we are not serious about combating corruption especially in high places.”

Also, there are ample precedents of various degrees stretching as far back as 1964, said Kadir and cited quite a number of names in walking down memory lane: Education and Health Minister Abdul Rahman Talib, Perak Menteri Besar Ahmad Said, Housing Minister Khaw Kai Boh, former Selangor Menteri Besar and Umno Vice-President Harun Idris, former Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim, former Federal Minister Kasitah Gadam, former MCA President Ling Leong Sik, and former Selangor Menteri Besar Mohd Khir Toyo.

Against this background, Najib has yet to deny that he holds the bank accounts mentioned in the WSJ report and that he had funds totaling nearly USD700 million in them. “He can confirm the accounts were closed after the last General Election. AmBank can deny such accounts existed,” said Kadir.

Instead, Najib took to Facebook as follows, noted Kadir: “Let me be very clear: I have never taken funds for personal gain as alleged by my political opponents – whether from 1MDB, SRC International or other entities, as these companies have confirmed.”

The letter to the WSJ by the prime minister’s lawyers, said Kadir, seems to be an attempt at adopting delaying tactics. “The letter asks the newspaper to state within 14 days whether it stood by a recent report,” noted Kadir. “The newspaper had already earlier publicly stated, after the report was published, that it stands by it.”
“Najib’s supporters have also lodged a police report against the WSJ.”

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...