BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Thursday, 9 July 2015

Bolehkah perbuatan Agong untuk menggulingkan kedudukan PM??? (Alih bahasa)

Bolehkah perbuatan Agong untuk menggulingkan kedudukan PM???


Semasa di Malaysia, prosiding pendakwaan untuk menjatuhkan seorang pegawai awam yang disyaki salah laku adalah tidak wujud, ini tidak mustahil dalam negara demokrasi yang lain, seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat. 
Di Amerika Syarikat, Presiden Richard Nixon yang dihadapi prosiding pendakwaan berikutan Watergate skandal, tetapi memilih untuk meletakkan jawatan.Satu lagi Presiden, Bill Clinton, telah hampir dicabar berikutan skandal Monica Lewinsky. Di UK, Perdana Menteri Tony Blair telah hampir dicabar pada tahun 2004 untuk jenayah yang tinggi dan salah laku berikut bukti pakatan sulit antara beliau dan Presiden George W Bush mengenai serangan ke atas Iraq.
 Berikutanpendedahan bom oleh The Wall Street Journal dan Sarawak Report pada hari Jumaat, yang US $ 700 juta telah didakwa dipindahkan dari 1MDB kepada akaun Perdana Menteri Najib Abdul Razak ( gambar ), terdapat banyak panggilan dari pembangkang dan bukan kerajaan organisasi untuk Najib berundur, untuk memudahkan siasatan rapi dan telus. 
Jumaat lepas, pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari mencadangkan bahawa Yang di-Pertuan Agong memantau perkembangan berikutan laporan WSJ itu. "Jika Agong seolah-olah tidak cukup untuk menangani perkara itu, Majlis Raja-Raja boleh campur. firma "Sebagai penjaga kepada Perlembagaan Persekutuan, mereka (raja dan raja-raja) tidak boleh hanya bergantung kepada apa yang Najib telah mengatakan, terutama berdasarkan apa yang WSJ baru sahaja dilaporkan, "Aziz kepada Malaysiakini . 
Satu pasukan petugas khas yang terdiri daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), polis dan kakitangan Bank Negara, telah ditubuhkan untuk menyiasat tuduhan terhadap Najib. krisis perlembagaan Perak Ironinya, cara Perak krisis perlembagaan - dikatakan direkayasa oleh Najib -. telah diselesaikan, boleh digunakan terhadapnya 
Walaupun kritikan berhubung cara ia digunakan, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa ia adalah sah untuk Almarhum Sultan Azlan Shah untuk menyiasat yang mempunyai majoriti tanpa akan perundangan. Ditanya sama ada dasar yang sama seperti yang dicop oleh mahkamah tertinggi boleh dikenakan ke atas Najib, di mana Agong atau Majlis Raja-Raja boleh campur, peguam, Razlan Hadri Zulkifli ( gambar ) memberitahu Malaysiakini bahawa ia adalah mungkin. 
"Dalam Perak, maka Sultan kononnya ditentukan kehilangan keyakinan terhadap menteri besar ketika itu menteri Mohamad Nizar Jamaluddin dengan menemuramah wakil BN dan wakil-wakil dari Pakatan yang melompat. "Agong mesti mempunyai bukti yang sama, bukan sahaja hilang keyakinan Ahli Parlimen dalam Najib, tetapi memastikan bahawa terdapat keyakinan MP lain duduk. 
The krisis perlembagaan Perak tahun 2009 menyaksikan tiga Adun Pakatan, dua daripada PKR dan satu dari DAP, melompat kapal, yang membawa kepada penyingkiran Nizar dalam menjalankan negeri ini, pendek setahun selepas dipilih, disebabkan oleh kerugian dalam majoriti. 
langkah PerlembagaanWalau bagaimanapun, bekas hakim Mahkamah Persekutuan Gopal Sri Ram, yang kini kembali dalam amalan undang-undang, kata Agong tidak boleh berbuat demikian tanpa melalui langkah-langkah perlembagaan.
 "Pertama, perlu ada usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri. 
Kedua, Perdana Menteri perlu meletakkan jawatannya dan bahawa kabinet beliau kepada Agong. 
"Ketiga, PM mesti menasihati Agong untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya. 
"Keempat, pada masa ini di-Pertuan Agong mempunyai budi bicara peribadi sama ada membubarkan Parlimen atau menerima peletakan jawatan Perdana Menteri dan panggilan untuk seseorang yang pada pendapatnya, perintah kepada kepercayaan majoriti dalam Dewan Rakyat. 
"Jika dia berbuat kedua, seorang Perdana Menteri baru boleh dilantik," Gopal ( gambar ) kepada Malaysiakini. Secara kebetulan, Gopal tidak adalah salah satu daripada hakim-hakim yang mendengar kes krisis perlembagaan Perak 2009/2010.


No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...