BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Thursday, 9 July 2015

Akaun Jho Low di Singapura diteliti dalam siasatan 1MDB , kata WSJ

Akaun Jho Low di Singapura diteliti dalam siasatan 1MDB , kata WSJ

Ahli perniagaan Low Taek Jho di muka depan The Wall Street Journal atas tuduhan RM2 bilion telah didepositkan ke dalam akaun bank Singapura.  - WSJ screenshot, Julai 10, 2015.Ahli perniagaan Low Taek Jho di muka depan The Wall Street Journal atas tuduhan RM2 bilion telah didepositkan ke dalam akaun bank Singapura. - WSJ screenshot, Julai 10, 2015.
Akaun ahli perniagaan Low Taek Jho telah datang di bawah penelitian di tengah-tengah siasatan dijalankan terhadap dakwaan bahawa berbilion-bilion ringgit daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah dipindahkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Menurut laporan oleh The Wall Street Journal (WSJ), polis Singapura dan Bank Negara telah membincangkan beberapa AS $ 529,000,000 (RM2 bilion) dalam akaun milik Low, juga dikenali sebagai Jho Low, selepas bank pusat Mac meminta bantuan Singapura menyiasat 1MDB.
Memetik satu surat bertarikh 13 Mac dari Transaksi yang Mencurigakan Singapura Pejabat Laporan kepada Bank Negara, WSJ berkata, wang itu telah didepositkan ke dalam akaun bank perniagaan warga Singapura di BSI SA, yang dikawal oleh Low antara 2011 dan 2013.
Transaksi yang mencurigakan Pejabat Laporan berkata, wang itu telah didepositkan dari akaun bank Switzerland bagi syarikat yang dipanggil Good Star Ltd, walaupun ia tidak dinyatakan di mana bintang yang baik telah mendapat dana atau apa yang berlaku kepada wang. Akaun yang telah dilaporkan ditutup Februari lepas.
"Jika hasil jenayah telah dipindahkan ke Singapura, kami ingin untuk menentukan sama ada suatu kesalahan telah dilakukan di Singapura," mencurigakan kepala Laporan Transaksi Chua Jia Leng dipetik sebagai berkata dalam surat itu.
Putrajaya berkata awal tahun ini 1MDB mempunyai AS $ 1.1 bilion dalam akaun BSI di Singapura, walaupun ia tidak diketahui sama ada sambungan yang wujud di antara akaun dan Low.
Low telah berkata bahawa peranannya di 1MDB adalah sebagai "penasihat sekali-sekala".
1MDB berada di bawah perhatian umum selepas WSJ melaporkan bahawa AS $ 700 juta telah dipindahkan di kalangan agensi kerajaan, bank-bank dan entiti dikaitkan dengan 1MDB sebelum akhirnya berakhir di Perdana Menteri akaun peribadi dalam lima deposit berasingan.
Dakwaan itu disiasat oleh sebuah pasukan petugas khas yang terdiri daripada Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar, Pengerusi Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan Bank Negara Gabenor Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.  
Najib telah menafikan mengambil dana untuk kepentingan peribadi, tetapi sebagai Menteri Kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB, beliau adalah di bawah penelitian ke atas urusan legap firma milik kerajaan dan RM42 bilion hutang yang ditanggung dalam masa enam tahun operasi.
Pada hari Rabu, pasukan petugas khas telah dibekukan enam akaun sebagai sebahagian daripada siasatan dan merampas dokumen-dokumen yang berkaitan dengan 17 akaun bank. Ia pernah berkata yang akaunnya telah terjejas.
Najib menuduh WSJ mempunyai "niat jahat" dan menjadi sebahagian daripada plot untuk membawa dia. Peguam beliau juga telah meminta WSJ untuk "penjelasan" tentang fakta-fakta dalam laporannya. - 10 Julai 2015

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...