BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Tuesday, 7 July 2015

Akaun dibekukan oleh penyiasat Malaysia berbeza daripada yang dilaporkan, kata WSJ


Akaun dibekukan oleh penyiasat Malaysia berbeza daripada yang dilaporkan, kata WSJ
Diterbitkan: 7 Julai 2015 11:41

WSJ melaporkan bahawa enam akaun bank dibekukan oleh pihak berkuasa Malaysia tidak sama dengan amaun yang dilaporkan. - Foto ihsan daripada formiche.net
WSJ melaporkan bahawa enam akaun bank dibekukan oleh pihak berkuasa Malaysia tidak sama dengan amaun yang dilaporkan. - Foto ihsan daripada formiche.net


Akaun dibekukan oleh pasukan petugas khas menyiasat dakwaan AS $ 700 juta (RM2.67 bilion) jejak wang daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ke dalam akaun-akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak adalah tidak akaun sama bahawa Wall Street Journal (WSJ) melaporkan di dalam laporan eksklusif.
WSJ melaporkan pada pembekuan akaun enam hari ini, memetik sumber yang rapat dengan siasatan bahawa akaun-akaun yang terlibat "adalah berbeza daripada yang dinyatakan di dalam laporan Journal minggu lepas".

Sebagai tambahan kepada enam akaun dibekukan , dokumen dikaitkan dengan 17 akaun bank di dua bank turut dirampas oleh pasukan petugas itu, yang terdiri daripada Jabatan Peguam Negara, Bank Negara, polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).Pasukan petugas ini satu kenyataan hari ini, bagaimanapun, tidak menamakan bank-bank di mana akaun beku adalah, juga tidak mengatakan sama ada mana-mana daripadanya milik Najib.
Walau bagaimanapun, sumber lewat hari ini disahkan dengan The Malaysian Insider bahawa tiga daripada akaun beku adalah Najib, dan bersama-sama dengan AmBank dan Affin Bank.

Langkah pasukan petugas menyiasat berikut laporan WSJ Jumaat lepas bahawa AS $ 700 juta telah bergerak melalui syarikat yang berbeza dikaitkan dengan 1MDB sebelum mereka wang yang didepositkan dalam dua akaun yang dimiliki oleh Najib di AmPrivate Bank di Kuala Lumpur.

Jumlah terbesar AS $ 681,000,000 telah didakwa telah dipindahkan ke akaun Najib pada Mac 2013, dua bulan sebelum pilihan raya umum diadakan.

WSJ hari ini juga mengeluarkan dokumen yang menunjukkan disunting pemindahan berupa dana kepada akaun Najib untuk menyokong laporannya.

Ini dokumen termasuk arahan untuk pindahan telegraf, carta yang menunjukkan aliran yang dikatakan wang, bentuk kiriman wang dan surat kuasa deposit tunai oleh Nik Faisal Ariff Kamil, pengarah syarikat Kementerian Kewangan milik SRC International Sdn Bhd, kepada pengurus cawangan AmIslamic Bank Bhd .

MPP juga merupakan satu daripada syarikat-syarikat yang terlibat dalam aliran wang yang digariskan oleh WSJ, yang telah dilaporkan berdasarkan dokumen yang diperoleh daripada penyiasatan kerajaan Malaysia.

Najib juga Menteri Kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB, dan kini menghadapi cabaran yang paling sukar sebagai Perdana Menteri ke atas 1MDB yang telah dikritik kerana urusan legap dan besar RM42 bilion hutang yang ditanggung dalam masa enam tahun operasi.

Beliau menafikan mengambil apa-apa dana untuk kepentingan peribadi tetapi sebaliknya tidak menumpahkan cahaya pada pemindahan didakwa. - 7 Julai 2015.

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...