BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Monday, 6 July 2015

Adakah PetroSaudi sering menipu 1MDB dan mencuri wang kita?

Adakah PetroSaudi sering menipu 1MDB dan mencuri wang kita?

Kami ingin tahu mengapa Wall Street Journal telah dilabel sebagai PetroSaudi kabur dalam syarikat mereka artikel terbaru yang diterbitkan semalam .
Dan kami memeriksa laman web PetroSaudi hanya untuk memastikan mengapa.
Dan apa yang kita dapati agak membingungkan. Sesungguhnya PetroSaudi telah ditubuhkan pada tahun 2005, tetapi ia adalah semata-mata sebuah syarikat milik persendirian yang mengkhusus dalam penerokaan minyak dan pengeluaran. Kami sentiasa berfikir bahawa PetroSaudi adalah sebuah syarikat berkaitan kerajaan Arab Saudi, atau cabang pelaburan Arab Saudi.
PetroSaudi telah diasaskan pada tahun 2005 oleh Tarek Essam Ahmad Obaid dan pelabur swasta . PetroSaudi International adalah sebuah syarikat milik persendirian cari gali minyak dan pengeluaran syarikat, dengan pejabat-pejabat utama di United Kingdom, Arab Saudi dan Switzerland.
Jika benar ia adalah sebuah syarikat besar yang mempunyai rekod yang amat besar, laman web tidak mengatakan banyak mengenainya. Tidak malah mana-mana bahagian perhubungan pelabur yang boleh memberi maklumat kebanyakannya boleh didapati di laman web syarikat-syarikat besar.
Tiada maklumat pada Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan menghairankan, mereka seolah-olah tidak mempunyai rekod apa-apa sebelum 2009.
Berita mengenai kemasukan pertama mereka dalam penerokaan dan pengeluaran minyak hanya muncul pada bulan Januari 2010 apabila mereka mula-mula membeli gerudi-kapal mereka, PetroSaudi Penemu.
hcjds
Januari 2010 - diperolehi PetroSaudi Penemu. November 2010 - diperolehi PetroSaudi Saturn
Laman web ini tidak menyatakan apa-apa berita sebelum Januari 2010 .
Kedua-dua kapal telah diperolehi oleh anak syarikat PetroSaudi dipanggil PetroSaudi Oil Services Limited yang ditubuhkan pada tahun 2009.
bchjds
Dua kapal kini memegang aset sebagai berharga daripada PetroSaudi
Ia seolah-olah bahawa PetroSaudi telah tidak aktif sejak tahun 2005 dan secara kebetulan membawa kepada kehidupan apabila 1MDB memberi mereka USD1 bilion dalam usaha cerdik sama yang berakhir pada tahun 2010.
Kronologi usaha sama ini dengan itu boleh dilaporkan seperti di bawah:
September 2009 - usaha sama antara 1MDB dan PetroSaudi bermula. 1MDB memberi USD1 bilion kepada PetroSaudi sebagai bayaran untuk saham-saham ekuiti.
Januari 2010 - PetroSaudi membeli kapal - PetroSaudi Penemu.
Mac 2010 - usaha sama dengan PetroSaudi telah ditamatkan hampir 6 bulan selepas ia bermula tanpa sebarang penerokaan minyak sebenar atau perniagaan pengeluaran dibuat. Daripada memberikan belakang AS $ 1 bilion dalam bentuk wang tunai kepada 1MDB, mereka bertukar wang itu ke dalam perjanjian pinjaman (pada masa itu, PetroSaudi kini berhutang 1MDB USD1 bilion ditambah dengan faedah). Beberapa bulan kemudian, 1MDB telah memberikan satu lagi pinjaman USD500 juta kepada PetroSaudi.
November 2010 - PetroSaudi diperolehi kapal lain - PetroSaudi Zuhal.
Mei 2011 - 1MDB memberi pinjaman lain USD330 juta kepada PetroSaudi.
Ogos 2011 - PetroSaudi memulakan satu lagi usaha perniagaan bersama. Kali ini dengan Ghana dalam penerokaan minyak dan pengeluaran.
Dengan peristiwa-peristiwa di atas berlaku, ia adalah benar-benar sukar untuk tidak berfikir bahawa 1MDB sebenarnya subsidi usaha perniagaan PetroSaudi menggunakan wang pembayar cukai Malaysia. Soalan adalah, mengapa 1MDB memeterai usaha sama dengan sebuah syarikat yang tidak mempunyai apa-apa rekod, pengalaman atau keupayaan dalam penerokaan minyak? Mereka tidak mempunyai apa-apa kapal gerudi sebelum usaha sama itu.
Satu-satunya aset yang mereka adalah hak cari gali minyak dan juga yang mempersoalkan atas kesahihannya. 
Tetapi bertentangan dengan laman web PetroSaudi itu, laman web ini 1MDB  mendakwa bahawa PetroSaudi adalah sebuah syarikat milik negara . Bagaimana sebuah syarikat milik negara yang dicanang-canangkan oleh Perdana Menteri sebagai salah satu perkara yang terbaik untuk telah berlaku kepada 1MDB, tidak mempunyai rekod prestasi jua dan adalah tidak aktif sehingga JV bermula?
Ia seolah-olah rakyat Malaysia telah ditipu ke dalam membuat perjanjian ini kembali pada tahun 2009. A con sangat mahal dilakukan oleh satu dipanggil Tarek Obaid dan kawan-kawannya. Dia boleh juga digunakan nama sebuah keluarga diraja Arab Saudi untuk melanjutkan skim itu. Bukankah aneh yang tidak ada menyebut rasmi seorang putera Arab Saudi mana-mana sahaja di laman web PetroSaudi?
Mungkin selepas beberapa wain dan makan sesi, cara semua mengenai tadbir urus korporat yang baik dan 'saya tidak akan mengkhianati rakyat pergi ke luar tingkap pepatah kapal layar yang.
Jelas sekali, burung-burung di bulu yang berduyun-duyun bersama-sama.
Belum lagi fakta bahawa laman web ini begitu mudah, ia tidak mencerminkan, perbadanan sangat berjaya multinasional.
Kami sangka sebagai orang Islam yang lain, anda tidak menipu orang Islam yang lain, apatah lagi sebuah negara Islam keseluruhan. Tetapi tidak ada had kepada seseorang (s) 'tamak. Tidak kira betapa kaya mereka.
Kami tidak dapat mengkategorikan usaha perniagaan ini menipu sebagai kerajaan untuk berurusan perniagaan kerajaan. Apakah jenis projek kerajaan yang berlangsung hampir beberapa bulan selepas ia ditandatangani tetapi konkrit apa-apa untuk menunjukkan? Yang menipu, yang kerajaan tidak sudah tentu.
Berapa EPU pegawai menghadiri mesyuarat untuk mengkaji tentang usaha sama itu?Berapa banyak kertas kerja yang dibuat, berapa bulan usaha yang wajar dilaksanakan, dan berapa banyak mesyuarat kabinet terpaksa berbincang cadangan usaha sama itu?Jawapannya boleh di rantau ini daripada sifar.
PetroSaudi bukan sebuah syarikat milik negara. Ia adalah sebuah syarikat milik persendirian yang dikendalikan oleh sekumpulan con-lelaki. Kami mengesyaki sejak tahun 2005, kumpulan ini con-men mengembara di seluruh dunia menjanjikan usaha sama cerdik untuk beberapa kerajaan mudah tertipu. Dan Malaysia adalah mangsa pertama.
Akhirnya, kira-kira USD1.83 bilion wang kita telah diberikan kepada syarikat ini belum cerdik kabur.
PetroSaudi begitu cerdik bahawa ia telah terlibat dalam satu kes disebabkan Tony Blair yang akan dipecat daripada menjadi duta untuk Timur Tengah .
Rupa-rupanya PetroSaudi telah, sejak November 2010 telah membayar Tony Blair kira-kira £ 41,000 (RM205,000) bagi setiap bulan  untuk bertindak sebagai broker dalam urus niaga multi juta perniagaan.
Tony Blair akhirnya meletakkan jawatan pada bulan Jun 2015.
Ia seolah-olah orang-orang yang mempunyai hubungan dengan 1MDB dan kaki tipu yang bukan sahaja akan kehilangan kredibiliti, mereka akan kehilangan pekerjaan mereka.

Anda juga mungkin mahu untuk membaca:

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...