BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Friday, 26 June 2015

PM nak tutup 1MDB tapi hutang siapa bayar?


PM nak tutup 1MDB tapi hutang siapa bayar?

SUARAKAMI 11:25 BLOGGER


Nak tutup (wind down) 1Malaysia Development Berhad (1MDB)?

Kalau nawaitu betul, “business model” bagus, harta banyak, juruaudit luar kata semua teratur, Lodin kata diurus dengan baik, tak ada siapa menipu, Jho Low tak ada kena mengena, tak bayar komisen berbilion ringgit dan tak ada duit lesap, sebab apa nak “wind down” 1MDB?

Takkan kerana dipertikai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan dipersoalkan oleh beberapa kerat blogger yang kutip berita dari tepi jalan (guna pakai ungkapan Rizal Mansor), perdana menteri naik gabra dan nak tutup 1MDB?

Betul ke? Ini kita kena tanya jurucakap Kabinet mengenai 1MDB, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah. Itu pun kalau Husni bercakap dengan atau atas persetujuan Kabinet.
Tapi surat khabar milik MCA, The Star berkata 1MDB akan ditutup menjelang awal tahun depan.

Kalau nak tutup, apa hal pula buat rancangan supaya para pelabur Abu Dhabi suntik AS$4.5 bilion (kira-kira RM16.4 bilion) ke dalam 1MDB untuk bayar balik hutang 1MDB sebanyak RM42 bilion itu?

Dua peminjam Abu Dhabi itu ialah International Petroleum Investment Company (Ipic) dan unit pelaburannya, Aabar Investments. Inilah syarikat Arab yang jadi “rakan kongsi” Jho Low dalam urus niaga dengan 1MDB.

Jadi bukan tutuplah, tapi atur balik perniagaan supaya boleh terus berhutang untuk bayar hutang. Masih cerita gali lubang baru untuk timbus lubang lama.

Ipic dan Aabar akan beri hutang baru RM16.4 bilion untuk bayar balik sebahagian daripada hutang 1MDB sebanyak RM42 bilion, termasuk daripada Ipic dan Aabar. AS$1 bilion sudah pun dimasukkan ke dalam akaun 1MDB.

Mengikut berita The Star, 1MDB akan dipecahkan kepada tiga iaitu Tanah/Projek Tun Razak Exchange (TRX), Tanah/Projek Bandar Malaysia dan penjanaan elektrik di bawah Edra Global Energy Sdn Bhd.

Ipic dan Aabar tentulah tidak akan menyuntik RM16.4 bilion kalau tak dapat cagaran yang berharga atau saham yang berbaloi. Rasa-rasanya mereka mahu saham dan bukan cagaran.

Ipic/Aabar akan dapat saham Edra?

Maklumat tepi jalan kata, Ipic/Aabar mungkin mendapat sehingga 49% saham Edra Energy apabila disenaraikan atau dijual melalui pengeluaran persendirian.

Kita tidaklah mahu berburuk sangka dengan berkata mungkin duit RM16.4 bilion itu sebenarnya sebahagian daripada hutang 1MDB yang Dr Mahathir kata tidak dapat dikesan.

Tutup atau susun semula 1MDB tidak mengurangkan beban dan tanggungjawab pihak-pihak yang mereka cipta 1MDB, khususnya Datuk Seri Najib Razak selaku perdana menteri, menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

Penyiasatan ke atas 1MDB wajib diteruskan. Alhamdulillah saya mendapat maklum daripada sumber-sumber tepi jalan yang rapat dengan anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam (PAC) yang banyak maklumat sulit sudah didapati.

Malangnya maklumat itu mungkin lebih buruk daripada yang kita ketahui selama ini. Besar kemungkinan lebih banyak bank dan institusi kewangan tempatan yang terdedah kepada krisis hutang 1MDB, termasuk institusi yang berkaitan eksport dan import. Dikhabarkan juga terdapat cek bernilai beratus juta dolar bertukar tangan.

Agaknya kerana sebab itulah Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB Arul Kanda Kandasamy tergesa-gesa memberi taklimat kepada Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan BN, Tan Sri Shahrir Abdul Samad yang pernah jadi pengerusi PAC. Shahrir adalah antara penyokong kuat Najib.

Arul Kanda tidak boleh jumpa PAC kerana kononnya berada di luar negara tetapi sampai saja di Kuala Lumpur beliau bergegas berjumpa Shahrir yang khabarnya diiringi penasihat media Najib, Paul Stadlen.

Wallahuaklam. – kadirjasin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...