BLOG PENYIMPAN MAKLUMAT.

ISI KANDUNGAN DALAM BLOG INI ADALAH DATANGNYA DARI BERBAGAI PENDAPAT DAN DAKWAAN DARI PELBAGAI PORTAL BERITA ,BLOGGER DAN FACEBOOKER YANG HANDAL-HANDAL SERTA TERMASYHUR.

DENGAN PENGUMPULAN MAKLUMAT SEBEGINI, KITA AKAN DAPAT MENGKAJI LEBIH MENDALAM DAN JELAS SESUATU PERKARA ITU MALAH SENTIASA BOLEH MEMBUAT RUJUKAN APABILA DIPERLUKAN.

SELAIN ITU IANYA JUGA ADALAH SEBAGAI BUKTI YANG JELAS YANG BESERTA DENGAN BUTIRAN DAN DATA SEKIRANYA DIPERLUKAN DIKEMUDIAN HARI.

AHMAD BAHAROM COLLECTION.
ABC.


CARI TAJUK UTAMA YANG ANDA PERLUKAN DISINI

Friday, 26 June 2015

Pemilihan Umno sepatutnya dibuat sekarang dan tidak ditangguhkan


Pemilihan Umno sepatutnya dibuat sekarang dan tidak ditangguhkanAs salam,

sy kurang setuju dgn alasan najib utk menangguhkan pemilihan for another 18 months berdasarkan perkara berikut.

1. Inilah masanya ut k najib benar2 buktikan kpd rakyat di luar umno samada beliau mendpt sokongan akar umbi sprti yg beliau nyatakan berkali2 utk menepis desakan Tun M supaya meletakkan jwtn PM.

2. Pemilihan ini boleh sedikit sbnyk mengembalikan keyakinan rakyat kpd umno sbgai tulang blkg kerajaan. Persepsi rakyat skrg kpd umno berada pd tahap yg paling rendah dewasa ini.

3. Survival parti adalah lebih penting dan utama dpd menyelamatkan individu. Pemimpin ibarat nahoda kapal boleh bertukar ttp parti umpama sebuah bahtera yg perlu wujud dlm keadaan kuat dan kukuh (sea worthy)utk membawa penumpang menuju ke destinasi dgn selamat.

4. Mindset rakyat kpd najib sudah tepu dan sukar dipulihkan kembali melainkan dgn mendpt tali hayat sambungan dan mandat baru dpd ahli umno melalui pemilihan baru.

5. Wpun terdapat dlm Perlembagaan yg membolehkan pemilihan ditangguhkan ke 18 bulan ttp ianya sepatutnya ia diguna pakai utk mengukuhkan parti bukan individu.

6. Pindaan kpd Perlembagaan yg melibatkan proses pemilihan seharusnya diaplikasikan utk menunjukkan proses demokrasi itu benar2 wujud dlm umno. Ianya sepatutnya terpakai dlm semua keadaan bukan hanya apabila memihak kpd mana2 individu.

7. Inilah masanya umno menunjukkan kepatuhan kpd Perlembagaan bukan mengikut selera dan keadaan. Ketidak patuhan atau kepatuhan yg berpilih (selective compliance) inilah yg telah melemahkan umno secara berperingkat selama ini.

Sy berpdpt akar umbi htr memorandum bantahan kpd umno msia sbgai satu propaganda utk menarik balik sokongan rakyat kpd umno/bn.

Sy juga sedar bhwa komen di atas mungkin tidak menguntungkan pihak kita ttpi Nabi saw bersabda, "qullil haqqo walau kaana murron" yg bermaksud berkatalah yg benar sekalipun ianya pahit.

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment

kakaktua800.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...